Höstäpplen på Holmbergs vis

Trött på äppelpaj? Nu när hösten är kommen finns massor med äpplen som väntar på att få tillagas till nåt riktigt smarrigt! Vad sägs om en ingefärs-och kaneldoftande äppelkompott med en knäckig havre-crunch och mascarponecréme? Höstens dessert är given!

Ingredienser 6 portioner

Havre-crunch (eller naturell crunchy – musli)

  • 1 dl råsocker (rörsocker)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk vatten
  • 50 g smör
  • 1 krm salt
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl havregryn

Äppelkompott

  • 1 kg äpplen
  • 2 dl råsocker (rörsocker)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk vatten
  • 50 g smör
  • 1 krm salt
  • ½ tsk kardemumma
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk kanel

Mascarponecréme

  • 250 g mascarpone
  • ½ dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2½dl vispgrädde

Garnering

  • Florsocker

Gör så här:

Havre-crunch: Hetta upp socker, vaniljsocker och vatten i en kastrull tills sockret fått en gyllenbrun färg. Tillsätt smöret och saltet och låt puttra i någon minut på medelhög värme. Tillsätt mjöl blamdat med havregryn och rör ihop till en deg. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 200 grader 15-20 minuter. Vänd och rör om några gånger så det blir jämnt gräddat. Hacka upp i mindre bitar och låt svalna.

Äppelkompott: Skala och klyfta äpplena. Hetta upp socker, vaniljsocker och vatten i en traktörpanna eller större kastrull tills sockret fått en gyllenbrun färg. Tillsätt smöret, saltet och kryddorna och låt puttra i någon minut på medelhög värme. Tillsätt äppelklyftorna och stek på hög värme under omrörning i ca 5 min. Låt svalna.

Mascarponecréme: Vispa ihop mascarpone med socker och vaniljsocker, tillsätt grädden och vispa tills crémen har en lättvispad konsistens.

Varva i glas: crunch – kompott – mascarponevcréme 2 varv och toppa med lite crunch. Pudra över florsocker.

Tips: Häll upp mascarponevcrémen i en spritspåse så blir det väldigt enkelt och inget kladd. Gör i ordning sista steget direkt innan servering, allt annat kan göras dagen innan.

Njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s