Trött på äppelpaj? Nu när hösten är kommen finns massor med äpplen som väntar på att få tillagas till nåt riktigt smarrigt! Vad sägs om en ingefärs-och kaneldoftande äppelkompott med en knäckig havre-crunch och mascarponecréme? Höstens dessert är given!
Ingredienser 6 portioner
Havre-crunch (eller naturell crunchy – musli)
- 1 dl råsocker (rörsocker)
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk vatten
- 50 g smör
- 1 krm salt
- 1 dl mjöl
- 1 dl havregryn
Äppelkompott
- 1 kg äpplen
- 2 dl råsocker (rörsocker)
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk vatten
- 50 g smör
- 1 krm salt
- ½ tsk kardemumma
- 1 tsk ingefära
- 1 tsk kanel
Mascarponecréme
- 250 g mascarpone
- ½ dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2½dl vispgrädde
Garnering
- Florsocker
Gör så här:
Havre-crunch: Hetta upp socker, vaniljsocker och vatten i en kastrull tills sockret fått en gyllenbrun färg. Tillsätt smöret och saltet och låt puttra i någon minut på medelhög värme. Tillsätt mjöl blamdat med havregryn och rör ihop till en deg. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 200 grader 15-20 minuter. Vänd och rör om några gånger så det blir jämnt gräddat. Hacka upp i mindre bitar och låt svalna.
Äppelkompott: Skala och klyfta äpplena. Hetta upp socker, vaniljsocker och vatten i en traktörpanna eller större kastrull tills sockret fått en gyllenbrun färg. Tillsätt smöret, saltet och kryddorna och låt puttra i någon minut på medelhög värme. Tillsätt äppelklyftorna och stek på hög värme under omrörning i ca 5 min. Låt svalna.
Mascarponecréme: Vispa ihop mascarpone med socker och vaniljsocker, tillsätt grädden och vispa tills crémen har en lättvispad konsistens.
Varva i glas: crunch – kompott – mascarponevcréme 2 varv och toppa med lite crunch. Pudra över florsocker.
Tips: Häll upp mascarponevcrémen i en spritspåse så blir det väldigt enkelt och inget kladd. Gör i ordning sista steget direkt innan servering, allt annat kan göras dagen innan.
Njut!