En storslagen vinnare både för stora och små! Särskilt gott när man får abborrfileér av svärfar 😁
Ingredienser 4 portioner
Fish’n chips
- 600 g abborrfiléer
- 1 kg småpotatis (eller pommes)
- 2 ägg
- Mjöl
- Panko (eller ströbröd)
- 2-3 liter frityrolja
- Salt och peppar
Friterad grönkål
- 200 g grönkål
- Salt och peppar
Basilika-aioli
- 2 dl aioli
- 1 msk basilikapasta
Tillbehör
- Citron
Gör så här:
Basilika-aioli: Blanda ihop – klart!
Fish’n chips: Koka potatisen i saltat vatten och låt svalna (gärna dagen före). Dra av grönkålen från stjälken i lagom stora bitar, skölj och torka av. Salta och peppra abborrfiléerna, vänd i mjöl, doppa i uppvispat ägg och sist i panko (se till att trycka in ströbrödet så blir den riktigt krispig).
Om man inte vill fritera så går det bra att steka i olja och smör.
Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull till 180 grader (fyll oljan till 1/3 av kastrullen och ha ett lock vid sidan av). Fritera potatisen (eller pommes) i 3-5 minuter beroende på storlek, låt rinna av i durkslag, salta och peppra. Fritera fisken – den är är färdig när den flyter och har fått fin färg, låt rinna av i durkslag. Fritera grönkålen – håll locket över tills kålen har sprättat färdigt, lägg över i durkslag, salta och peppra.
Servera med basilika-aioli och en citronklyfta!