Ännu ett recept på cheesecake! Den går att variera i mängder men denna klassiska amerikanska är min favorit!
Ingredienser
Pajdeg (eller färdigt pajskal)
- 8 digestivekex
- 125 g smör
- 2 1/2 dl mjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 msk socker
- 3 msk kallt vatten
Fyllning
- 300 g färskost naturell
- 1 dl socker
- 1 msk mjöl
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 msk citronkoncentrat
- 1 ägg +1 äggula
- 3/4 dl crème fraiche
Topping
- Ca 100 g blåbär
- 3 dl blåbärsdryck
- 1/2 dl socker
- 3 msk majsstärkelse + 3 msk kallt vatten
Tillbehör
- Färska bär och mynta
- Vispad grädde
Gör så här:
Pajdeg: Mixa digestivekex i en matberedare, tillsätt mjöl, salt, socker och smör och mixa tills smöret är finfördelat. Tillsätt vatten och mixa tills degen börjat forma sig. Häll upp och knåda försiktigt ihop till en smidig deg. Låt vila kallt i 30 min. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, nagga botten och förgrädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 5 min.
Fyllning: Vispa färskosten tillsammans med socker, mjöl, vanilj och citron. Tillsätt ägget och gulan och sist crème fraiche, vispa till en jämn smet. Fyll pajskalet och grädda i 5 min på 200 grader, sänk sedan till 100 grader och grädda 15-20 min. Fyllningen ska dallra lite men inte vara lös.
Topping: Koka upp blåbärsdryck och socker, tillsätt majsstärkelse blandat i vatten under omrörning tills den tjocknat. Strö blåbären på pajen och fördela blåbärskrämen ovanpå.
Ställ svalt över natten.
Garnera med färska blåbär och hallon, mynta och servera med vispad grädde!