Makroner

Makroner är lite knepiga att få till men är helt ljuvliga och kan varieras efter tycke och smak i oändlighet! Här har jag fyllt dom med åkerbär, blåbär, havtorn och pistage.20190821_104911

Ingredienser 

Italiensk maräng

  • 60 g äggvita
  • 35 g socker
  • 150 g socker + 50 g vatten

Mandelblandning

  • 150 g mandelmjöl
  • 150 g florsocker
  • 60 g äggvita
  • Hushållsfärg (helst pasta)

Smörkräm

  • 100 g smör
  • 1 äggula
  • 1 1/2 dl florsocker
  • Smakessens
  • Hushållsfärg

Gör så här:

OBS! En hushållsassistent, matberedare, digitaltermometer och stor spritspåse rekommenderas. 

Väg upp 150 g socker och 50 g vatten i en kastrull. Vispa 60 g äggvita och tillsätt 35 g socker lite i taget när den börjat bli fast. Fortsätt vispa kraftigt tills vitan blivit fast och glansig, sänk hastigheten och börja värma sockerlagen. Rör inte om under tiden. Koka till 118 grader och ta genast av spisen. Öka hastigheten på vispen och tillsätt sockerlagen i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills marängen svalnat.

Väg upp mandelmjöl och florsocker och mixa i en matberedare med knivar 1-2 min. Sikta mandelblandningen genom en sil ner i en bunke. Tillsätt 60 g lätt vispad äggvita och hushållsfärg. 

När marängen svalnat, vänd försiktigt ihop den med mandelblandningen. Fyll en spritspåse och spritsa på bakplåtspapper (som en 5-krona) eller i makron-matta. Om de inte flyter ut ordentligt utan blir toppiga kan man försiktigt peta ner topparna. Låt stå och vila i 45 min. Detta är viktigt eftersom att det bildas en skorpa som gör att de behåller formen när de gräddas, får de inte vila tillräckligt spricker de upp i ugnen. 

Grädda i nedre delen av ugnen 15 min i 150 grader (140 grader varmluft). Låt de svalna ordentligt innan de lossas.

Rör ihop ingredienserna till smörkrämen och fyll en sprits. Spritsa runt utifrån och inåt på undersidan av en mandelkaka och sätt ihop med en till. 

Makronerna blir godast om man låter dom stå i kylen 1-2 dygn så de mjuknar lite och blir sega. De går utmärkt att frysa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s