Det är inte mycket som klår en efterrätt med lemon curd! Syrligt gott och går alltid ner, även om man redan är mätt
Ingredienser 4-6 portioner
Digestive-crunch
- 6 digestivekex
- 2 msk mjöl
- 1/2 dl socker
- 75 g smör
Lemon/limecurd
- 2 dl citronjuice
- 1 dl limejuice
- 4 ägg
- 3 dl socker
- 1 msk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten
- 150 g smör
Italiensk maräng
- 150 g socker
- 50 g vatten
- 60 g äggvita
- 35 g socker
Gör så här:
Digestive-crunch: Mixa digesivekexen i matberedare och tillsätt tärnat smör, mjöl och socker till en deg. Smula ut i klumpar på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen på 225 grader ca 10 min eller tills smulorna fått lite färg. Ställ undan och låt svalna.
Lemon/limecurd: Vispa ihop ägg och socker och blanda i saften, värm under omrörning tills smeten tjocknat (den kan kokas när man använder hela ägg). Blanda i majsstärkelse löst i vatten och fortsätt vispa. Ta av från plattan, tillsätt smöret och låt det smälta under omrörning. Låt svalna.
Italiensk maräng: Blanda 150 g socker och 50 g vatten i en kastrull, sätt en stektermometer på 118 grader och värm på max. Vispa äggvitan och tillsätt försiktigt 35 g socker, när sockerlagen är 118 grader, tillsätt den i en tunn stråle under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills marängen svalnat helt.
Smula ner digestive-crunch i glas eller skålar, häll på curd och spritsa marängen ovanpå. Bränn av marängen med en brulé-brännare. Njut!