Lemon/limecurd med digestive-crunch och italiensk maräng

Det är inte mycket som klår en efterrätt med lemon curd! Syrligt gott och går alltid ner, även om man redan är mätt

1

Ingredienser 4-6 portioner

Digestive-crunch

  • 6 digestivekex
  • 2 msk mjöl
  • 1/2 dl socker
  • 75 g smör

Lemon/limecurd

  • 2 dl citronjuice
  • 1 dl limejuice
  • 4 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 msk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten
  • 150 g smör

Italiensk maräng

  • 150 g socker
  • 50 g vatten
  • 60 g äggvita
  • 35 g socker

Gör så här:

Digestive-crunch: Mixa digesivekexen i matberedare och tillsätt tärnat smör, mjöl och socker till en deg. Smula ut i klumpar på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen på 225 grader ca 10 min eller tills smulorna fått lite färg. Ställ undan och låt svalna.

Lemon/limecurd: Vispa ihop ägg och socker och blanda i saften, värm under omrörning tills smeten tjocknat (den kan kokas när man använder hela ägg). Blanda i majsstärkelse löst i vatten och fortsätt vispa. Ta av från plattan, tillsätt smöret och låt det smälta under omrörning. Låt svalna.

Italiensk maräng: Blanda 150 g socker och 50 g vatten i en kastrull, sätt en stektermometer på 118 grader och värm på max. Vispa äggvitan och tillsätt försiktigt 35 g socker, när sockerlagen är 118 grader, tillsätt den i en tunn stråle under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills marängen svalnat helt.

Smula ner digestive-crunch i glas eller skålar, häll på curd och spritsa marängen ovanpå. Bränn av marängen med en brulé-brännare. Njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s