Ett av mina favoritminnen som barn var när vi fick farmors vaniljbullar med sockerdricka! Jag kan fortfarande känna smaken när jag tänker på det! Själv brukar jag göra både med kanel och vanilj, bara att välja favoriten!
Ingredienser, 1 sats blir ca 40 kringlor
Bulldeg 1 sats
- 50 g jäst för söta degar
- 5 dl standardmjölk
- 150 g smör
- 1 1/2 dl florsocker
- 1/2 tsk salt
- 850 g vetemjöl special
Kanelfyllning till 1 sats
- 65 g smör
- 1 1/2 dl florsocker
- 3 msk kanel
- 1 tsk kardemumma
- 1/2 tsk ingefära
Vaniljfyllning till 1 sats
- 65 g smör
- 1 1/2 dl florsocker
- Frön från 1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker)
Till garnering
- 50 g smält smör
- Strösocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt florsocker och salt. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm order omrörning tills det känns ljummet med fingret. Häll mjölken och smöret i bunken och vispa ordentligt tills all jäst har löst sig.
Tillsätt allt mjöl och arbeta till en smidig deg, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand (hushållsassistent är allra bäst).
Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa ca 45 min.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen ordentligt, smöret ska vara mjukt (det går bra att köra en kort stund i micron). Låt stå i rumstemperatur.
Lägg upp degen på en bänk och knåda lite till för hand, platta ut degen och kavla ut till en stor rektangel. Mjöla lite och vänd på degen så går den lättare att kavlas ut ordentligt. Bred fyllningen på undre halvan av degen och vik över den övre halvan enligt bilden nedan.
Skär remsor (pizzaslicer fungerar utmärkt), tvinna och knyt ihop enligt bilden nedan.
Lägg på bakplåtspapper och jäs under bakduk ca 40 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 5-10 min. Smält smör och pensla kringlorna när de svalnat, doppa i strösocker.