Helt ljuvligt saftiga och söta kanelbullar!
Ingredienser, 1 sats blir ca 20 bullar
Bulldeg 1 sats
- 50 g jäst för söta degar
- 5 dl standardmjölk
- 150 g smör
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 850 g vetemjöl special
Kanelfyllning till 1 sats
- 125 g smör
- 1 1/2 dl strösocker
- 2 msk kanel
- 2 tsk vaniljsocker
Till garnering
- Uppvispat ägg
- Pärlsocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt socker och salt. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm order omrörning tills det känns ljummet med fingret. Häll mjölken och smöret i bunken och vispa ordentligt tills all jäst har löst sig.
Tillsätt allt mjöl och arbeta till en smidig deg, ca 5 min i maskin eller 10-15 min för hand.
Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek (ca 45 min).
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen ordentligt, smöret ska vara mjukt (det går bra att köra en kort stund i micron). Låt stå i rumstemperatur.
Lägg upp degen på en bänk och knåda lite till för hand, platta ut degen och kavla ut till en stor rektangel. Mjöla lite och vänd på degen så går den lättare att kavlas ut ordentligt (ca 80 cm lång och ganska tunn) Bred ut fyllningen och rulla ihop till en lång rulle. Skär ca 4 cm tjocka skivor och lägg i stora muffinsformar, låt jäsa under duk 20-30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker, grädda i mitten av ugnen på 250 grader 6-9 min (beroende på storlek och ugn).
Njut!