Premiär för min nya baksten! Vilket redskap!
Ingredienser 4 pizzor
Pizzadeg (eller färdig)
- 25 g jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 1/2 dl solrosolja
- 1 tsk salt
- 2 tsk rörsocker strö
- 7 dl vetemjöl special
Tomatsås (eller färdig)
- 200 g passerade tomater (eller finkrossade)
- 1 1/2 msk tomatpuré
- 1 krm salt
Sardell och tomat (alt. 1)
- 300 g riven Västerbottensost
- 160 g sardellfiléer
- 250 g småtomater
Rökt fläsk, tomat och rödlök (alt. 2)
- 300 g Västerbottensost
- 200 g knaperstekt rökt sidfläsk
- 250 g småtomater
- 1 rödlök
Tillbehör
- 65 g ruccola (1 påse)
Gör så här:
Lägg in en baksten i mitten av ugnen och värm till 250 grader. Har man ingen baksten funkar det att ställa in en plåt.
Pizzadeg: Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt de andra ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek (30-45 min). Knåda ihop degen på mjölat bord och dela i 4 lika stora bitar. Rulla varje bit till en boll och platta till, kavla och vänd tills den är lagom tunn. Använd mycket mjöl så degen inte fastnar i bordet.
Tomatsås: Bland alla ingredienser till såsen.
Bred ut tomatsås på varje botten men lämna 2 cm ut till kanten. Strö över och fördela osten och lägg på övriga ingredienser. Flytta över pizzan till bakstenen/plåten i ugnen (akta fingrar!). Grädda tills de fått fin färg.
Garnera med färsk ruccola och servera!