Strömming är en obegränsad råvara hos oss under sommarhalvåret, själv tycker jag det är gott i alla former! Men färsk, stekt strömmingsflundra med Västerbottensmos, rårörda lingon och skirat smör….det är gott!
Ingredienser 4 portioner
- 500 g strömmingsflundror
- Smör och olja till stekning
Panering
- 2 dl mjöl
- 3 ägg
- 4 dl ströbröd
- 2 tsk salt
Västerbottensmos
- 800 g potatis
- 75 g smör
- 1 dl mjölk + 1 dl grädde
- 75 g riven Västerbottensost
- Salt
Tillbehör
- Rårörda lingon (eller lingonsylt)
- 200 g skirat smör
- Bladpersilja
Gör så här:
Klipp eller dra bort ryggfenan från strömmingen. Vänd i mjöl och skaka av, doppa i uppvispat ägg och sedan i ströbröd. Vänd och tryck in ströbrödet så det blir en hård skorpa på fisken. Hetta upp en stekpanna med olja och smör och stek fisken tills den fått en fin färg. Lägg åt sidan på hushållspapper.
Skala och skär potatisen i bitar, lägg i kastrull med vatten och koka upp. Låt koka i 20-30 min.
Häll den kokta potatisen i ett durkslag och skölj ur kastrullen. Pressa potatisen tillbaka i kastrullen och tillsätt smör, grädde, mjölk och Västerbottensost. Rör ordentligt och smaka av med salt.
Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan en stund. Häll över i en såskanna och lämna det grumliga som lagt sig i botten.
Servera med rårörda lingon och bladpersilja!