Saffransmunkar

Nyfriterade munkar med vanilj och saffran…svårt att sluta äta! 1

Ingredienser

  • 1/4 paket jäst (12,5 g) + 1 msk ljummet vatten
  • 75 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 påsar saffran (1 g)
  • 2 ägg
  • 12 dl vetemjöl special
  • 1-2 l solrosolja

Gör så här:

Lös upp jästen i ljummet vatten. Smält smör och häll på mjölk och saffran, värm till 37 grader och häll över jästen i en bunke. Tillsätt socker, vaniljpulver, salt och ägg, vispa ihop och tillsätt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk 1 timme. 

Häll upp degen på mjölat bord och knåda lätt. Kavla ut till ca 1 cm tjocklek och stansa ut ringar, stansa ut en mindre ring i mitten. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk. Hetta upp olja i en hög tjockbottnad panna till 180 grader och fritera munkarna i omgångar tills de fått en gyllene färg. Använd en hålslev av metall och vänd munkarna. Låt rinna av på hushållspapper och doppa i strösocker eller glasyr!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s