Nyfriterade munkar med vanilj och saffran…svårt att sluta äta!
Ingredienser
- 1/4 paket jäst (12,5 g) + 1 msk ljummet vatten
- 75 g smör
- 4 dl mjölk
- 1 dl socker
- 1 tsk salt
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 påsar saffran (1 g)
- 2 ägg
- 12 dl vetemjöl special
- 1-2 l solrosolja
Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten. Smält smör och häll på mjölk och saffran, värm till 37 grader och häll över jästen i en bunke. Tillsätt socker, vaniljpulver, salt och ägg, vispa ihop och tillsätt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk 1 timme.
Häll upp degen på mjölat bord och knåda lätt. Kavla ut till ca 1 cm tjocklek och stansa ut ringar, stansa ut en mindre ring i mitten. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk. Hetta upp olja i en hög tjockbottnad panna till 180 grader och fritera munkarna i omgångar tills de fått en gyllene färg. Använd en hålslev av metall och vänd munkarna. Låt rinna av på hushållspapper och doppa i strösocker eller glasyr!