Saftiga och underbart goda saffransbullar! Lite roligare än den klassiska lussekatten. Tips: Gör minibullar i cupcakesformar till julbuffén!
Ingredienser
Saffransbullar
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 2 pkt saffran (1 g)
- 50 g jäst
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 dl socker
- 850 g mjöl (15 dl)
Fyllning
- 100 g smör
- 1 1/2 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 krm bittermandelessens
Garnering
- Uppvispat ägg
- Pärlsocker
- Kokosflarn eller mandelflarn
Gör så här:
Fyllning: Blanda rumsvarmt smör med de övriga ingredienserna.
Saffransbullar: Smula jästen i en bunke och tillsätt socker och salt. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och saffran, värm till 37 grader. Häll mjölken över jästen och vispa tills jästen löst sig helt. Tillsätt mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 40 min under duk. Stjälp upp på mjölat bord och knåda ut. Kavla ut till en rektangel och bred på fyllningen, rulla ihop och skär ut ca 2 cm tjocka bullar. Låt jäsa på plåt ca 30 min, pensla med ägg och strö på pärlsocker och flarn. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader ca 5 min eller tills de fått fin färg.