Oxbringa är en otrolig mör och smakrik styckningsdetalj, extra smarrigt blir det med egna morötter direkt från lådan!
Ingredienser 4 portioner
- 1 kg oxbringa
- 2 märgben (eller bringa med ben)
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- 2 vitlöksklyftor
- 2 kvistar rosmarin
- 2 lagerblad
- 1 flaska rött vin
- Salt och svartpeppar
- Olja och smör till stekning
Tillbehör
- 1 kg blandade rotfrukter
- 4 rödlökar
- 1 msk råsocker
- Olja till stekning
- Rosmarin
- 1 msk soya till såsen
- 1 msk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten
Gör så här:
Salta och peppra köttet, stek på hög värme i olja och smör tills köttet fått en fin stekyta. Lägg i en ugnssäker gryta. Dela morötterna, löken och vitlöken och lägg på köttet. Lägg i märgben, lagerblad och rosmarin. Tillsätt vinet och koka i ugnen på 150 grader under lock i 4 timmar (eller tills köttet är mört). Plocka upp köttet och sila av buljongen till en kastrull och reducera tills ca 4 dl återstår. Tillsätt soya och redning och sjud 5 min, smaka av.
Tärna rotsakerna, vänd runt i olja, tillsätt salt och peppar. Häll ut i en ugnsform och stek i ugnen på 225 grader ca 30 min. Skala rödlöken och klyfta (inte hela vägen igenom!). Ställ med snittet uppåt i en ugnsform, ringla över olja, strö över socker och stek tills löken mjuknat (ca 15 min). Till servering, ta en sked och tryck ut löken till en ”blomma”, servera med köttet, skysås och rotsaker!