En färgglad och fräsch rätt som passar de flesta tillfällen!
Ingredientser 4 portioner
Sesammarinerad öring
- 600 g filé av lax eller öring
- 1/2 dl soya
- 1/2 dl sesamolja
- 2 msk sesamfrön
Blomkålsmos
- 800 g blomkål
- 2 dl grovhackad persilja
- 100 g smör
- 1 dl grädde
- Salt och vitpeppar
Ugnsrostad lök och blomkål
- 200 g blomkål
- 2 rödlökar
- Olja och salt
Romsås
- 2 dl crémefraiche
- 3/4 dl majonnäs
- 50 g Kalixlöjrom
- 1 msk hackad dill
- 1 msk hackad gräslök
- Pressad citron
- Salt och vitpeppar
Tillbehör
- Ärtskott
Gör så här:
Fjälla av fiskfilén och marinera i olja och soya ca 15 min. Torrosta sesamfröna i het, torr panna tills de börjar sprätta.
Romsås: Blanda crémefraiche, majonnäs, rom, dill och gräslök. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.
Blomkålsmos: Dela och koka blomkålen ca 20 min tills den är väldigt mjuk. Mixa i en matberedare eller med stavmixer tillsammans med grädde, smör och persilja, smaka av med salt och peppar.
Ugnsrostad lök och blomkål: Dela blomkålen, skaka och klyfta löken. Lägg i en ugnsform och ringla över olja och salta. Stek i ugnen på 225 grader ca 15 min.
Öring: Stek öringen i het panna med olja och smör (eller grillpanna) med skinnsidan upp tills den fått en fin färg. Vänd försiktigt och stek färdig. Strö över de rostade sesamfröna och servera med mos, ugnsrostad blomkål och romsås!