Rimmad torskrygg med äggsås

Vanligtvis äter vi så mycket abborre att det känns riktigt lyxigt med torsk ibland! Torskrygg är så otroligt gott, med en äggsås och mandelpotatismos blir den ännu bättre!20190821_160108

Ingredienser 4 portioner

  • 600 g torskrygg
  • 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • 1/2 pressad citron

Äggsås

  • 3 hårdkokta ägg
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 1/2 msk koncentrerad fiskfond
  • 1 1/2 msk majsstärkelse + 1 1/2 msk kallt vatten

Mandelpotatismos

  • 1 kg mandelpotatis
  • 75 g smör
  • 2 dl grädde
  • 1/2 tsk salt

Tillbehör

  • Smörstekta sockerärtor
  • Vattenkrasse

Gör så här:

Rör ut saltet i vatten och citronsaft tills det löst sig helt. Lägg i torskryggen och låt rimma i ca 30 min. 

Koka upp grädde, vatten och fiskfond, rör i majsstärkelse blandat i kallt vatten och vispa ihop till en ganska tjock sås. Hacka de hårdkokta äggen och rör ner.

Skala och koka potatisen, pressa ner i en skål och tillsätt saltet. Smält smöret och värm upp grädden, häll över potatisen och vispa ihop till ett lent mos.

Hetta upp en panna med olja och smör, lägg torskbitarna med skinnsidan ner och stek tills den fått fin färg. Lägg över i en ugnsform och stek färdigt i ugnen på 150 grader (till 50 grader kärntemperatur). 

Servera med smörstekta sockerärtor eller vanliga gröna ärtor, garnera med vattenkrasse eller persilja!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s