Denna rätt är en upparbetad version från svärfars orginalrecept. Allra bäst blir det med en hemmagjord fiskfond men det finns goda fonder att köpa – och det sparar en massa tid!
Ingredienser 4 portioner
- 600 g Abborrfiléer
- 1 purjolök
- Smör till stekning
Mussel och vin-sås
- 500 g blåmusslor med skal
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 dl grädde
- 3 dl fiskfond
- 1 gul lök
- 1 lagerblad
- Salt och peppar
- 50 g smör
Tillbehör
- Potatismos eller kokad potatis
- Kokade sockerärtor
- Bladpersilja
- 50 g regnbågsrom
Gör så här:
Mussel och vin-sås: Rengör musslorna noga (en ren kökssvamp är bra) och klipp bort ”skägget” som ibland sticker ut. Kasta de som är trasiga eller inte sluter sig när man knackar på dom. Hacka den gula löken grovt, lägg i en panna med fond, grädde och lagerblad och låt koka upp. Lägg i musslorna och låt de koka tills de öppnat sig. Kasta alla musslor som inte öppnat sig efter 5 min. Ta upp musslorna och lägg undan till servering. Koka ner såsen tills den börjat tjockna något, sila av och tillsätt smör. Smaka av med salt och peppar.
Abborre: Dela purjolöken och strimla fint, lägg i en stekpanna med en rejäl klick smör. Dela abborrfiléerna, salta och peppra på båda sidor, rulla ihop och lägg i pannan med purjolöken. Lägg på ett lock och ånga fisken tills den är vit igenom.
Häll såsen i pannan med fisken och garnera med grovhackad bladpersilja och regnbågsrom. Servera med potatismos och kokta sockerärtor!