Älgbiff med smördegsinbakad Västerbottenspotatis och portvinssås

Underbart festlig rätt som kommer att imponera på middagsgästerna! 

20190821_105730

Ingredienser 6 portioner

 • 1,2 kg älgbiff
 • Färsk timjan
 • Salt, rosépeppar & svartpeppar
 • Smör & olja till stekning

Smördegsinbakad Västerbottenspotatis

 • 1 kg potatis
 • 100 g riven Västerbottensost
 • 25 g smör
 • 1/2 tsk salt
 • 250 g smördeg (utkavlad till en rektangel, finns på rulle färdig)

Portvinssås

 • 2 schalottenlökar
 • 3 dl portvin
 • 5 dl vatten
 • 2 msk konc. kalvfond
 • 1/2 msk konc. viltfond
 • 1/2 msk kinesisk soya
 • 2 enbär
 • 1 msk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten
 • 1 msk smör

Tillbehör

 • Ärtskott
 • 2 morötter
 • 2 svartrötter

Gör så här:

Älgbiff i ugn: Putsa biffen, salta och gnid in med grovmalen svart och rosépeppar. Bryn köttet i het panna på alla sidor. Stek klar i ugnen tillsammans med timjan på 150 grader tills innertemperaturen är 55 grader. Låt vila ca 30 min.

Om du inte har 2 ugnar: stek potatisen klar först, låt ugnen svalna och stek köttet sen. Värm potatisrullen när köttet vilar.

Älgbiff Sous vide: Putsa biffen, salta och gnid in med grovmalen svart och rosépeppar. Lägg i vakuumpåse tillsammans med färsk timjan och några klickar smör. Förslut vakuumpåsen och lägg i ett 54,5 grader vattenbad i 8 timmar. Ta upp köttet och bryn i het panna med smör och olja. Låt vila 10 min.

Smördegsinbakad Västerbottenspotatis (bör göras dagen innan): Skala, koka och pressa potatisen. Tillsätt riven ost, salt och smör och vispa ihop till ett stabbigt mos. Låt kallna. Rulla ihop det kalla moset till en korv och rulla in i smördegen, vik ihop kanterna. Lägg i frysen minst 4 timmar. Ta ut ur frysen och lägg på en plåt med bakplåtspapper, grädda i mitten av ugnen på 225 grader tills rullen fått fin färg. Låt kallna och skär bort ändbitarna, dela rullen i 6 bitar (hit kan du förbereda dagen innan) och värm i ugnen på 150 grader ca 15 min innan servering.

Portvinssås: Skala och grovhacka löken, lägg i en kastrull och häll på portvinet, låt koka ordentligt 5 min utan lock. Tillsätt vatten, fond, soya och enbär och låt koka under lock 15 min. Sila bort lök och enbär och koka upp såsen igen, tillsätt majsstärkelse blandat med kallt vatten under omrörning. Avsluta med en sked smör och låt såsen sjuda till rätt konsistens.

TillbehörSkala och skär morot och svartrot till tunna band med potatisskalare, stek hastigt med smör. 

Garnera med ärtskott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s