Frozen cheesecake är en klassiker när svärmor bjuder på efterrätt! Jag har länge velat göra denna med en norrländsk twist och här kommer den!
Ingredienser
Botten
- 1,5 pkt oreo cookies
- 75 g smör
Cheesecake
- 300 g tranbär
- 2 dl socker
- 400 g cream cheese
- 3 ägg
- 2 dl grädde
- 1 krm vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
Vit choklad-ganache
- 150 g vit choklad
- 3/4 dl grädde
Garnering
- Tranbär
- ½ pkt oreo cookies
- (Tranbärspulver)
Gör så här:
Botten: Mixa oreo cookies i en matberedare, häll i smält smör och mixa ihop. tryck ut i botten på en springform (24 cm, kläm fast bakplåtspapper i botten).
Cheesecake: Koka upp tranbär och 1 dl socker i en kastrull, mixa med stavmixer till en jämn creme och låt svalna. Vispa äggulor och 1 dl socker, tillsätt tranbärs-cremen, cream cheese och vanilj och vispa ihop till en jämn smet. Vispa grädden lätt och vänd ner i smeten. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten. Häll smeten i formen och ”klappa” lite med en sked ovanpå för att få den jämn. Ställ i frysen minst 4 timmar men gärna över natten.
Vit choklad-ganache: Koka upp grädden, ta av från plattan och lägg i den hackade chokladen. Rör om med en slickepott tills ganachen är jämn och chokladen har smält. Ta ut cheesecaken ur frysen och lossa från formen (skölj med kallt vatten på sidorna så lossnar den lätt). lägg den på ett serveringsfat. Känn så att ganachen har svalnat. Häll all chokladganache i mitten på kakan och låt den flyta ut, jämna till lite med en bordskniv så den får rinna lite längs sidorna.
Garnera med smulade oreo cookies, tranbär och lite tranbärspulver! Den kan ställas in i frysen igen om man vill göra den helt klar i förväg. Låt stå framme 30-60 min innan servering.