Pajdeg

Detta basrecept funkar till allt från efterrättspajer till matpajer, annars brukar det finnas färdig pajdeg att köpa på rulle!

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl mjöl
  • 1/2 tsk salt (+1 msk socker för söta pajer)
  • 3 msk kallt vatten

Gör så här:

För hand
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tärna ner smöret. Finfördela smöret i mjölet tills det blir en smulig massa, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila svalt 30 min.
I matberedare
Montera matberedaren med knivar och lägg i mjöl, salt, (socker) och tärnat smör. Kör några sekunder tills det blivit en smulig massa. Tillsätt vatten och kör i några sekunder tills degen börjat ta ihop. Låt vila svalt 30 min.
Tips för att kavla ut pajdeg
Det går alldeles utmärkt att trycka ut degen i pajformen, den behöver då inte vila svalt innan.
När degen vilat färdigt, tryck ut den på ett bakplåtspapper och lägg ett till ovanpå. Kavla ut åt båda håll, lossa det övre papperet (låt det ligga kvar), vänd degen och lossa det andra papperet. Kavla igen och upprepa tills degen är lagom tunn. Man kan även strö lite mjöl och stryka ut på degen när man lossat papperet ifall den vill fastna. När den är färdigkavlad, ta bort det övre pappret och vänd degen över pajformen, se till att den ligger rakt innan du tar bort det andra papperet. Tryck fast degen i kanterna, skär bort det som blir över och nagga botten med en gaffel.
Gräddning
Matpajer i hög pajform gräddas länge nog för att pajdegen ska gräddas klart (ca 45 min), så den behöver inte förgräddas.
Pajer i låga formar gräddas inte lika länge, då kan det vara bra att förgrädda pajdegen 5-8 min i 225 grader.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s