Den här efterrätten är ganska ”vuxen” i smaken och inte så söt, perfekt för den som inte gillar alltför söta efterrätter!
Ingredienser, 4 portioner
Chokladpannacotta
- 2,5 dl grädde
- 1/4 dl socker
- 2 gelatinblad
- 100 g mörk choklad (70% kakao)
Lingonsorbet (alt. färdig sorbet, ex hallon)
- 3 dl lingonpuré
- 1 dl vatten
- 1 dl socker
- 1 msk glukossirap
Tillbehör
- Kokosflarn (eller glassrån som går att köpa färdiga)
- Muscovadosirap
- Lingon
- Citronmeliss
Gör så här:
Blanda ingredienserna till lingonsorben och koka upp tills allt socker har smält. Låt kallna. Kör smeten i glassmaskin eller ställ i frysen och rör om med jämna mellanrum. Låt stå tills den tagit ihop helt.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vattten. Koka upp grädde och socker tills sockret löse sig helt, lägg i gelatinbladen och rör om ordentligt. Ställ åt sidan en stund och blanda sedan i chokladen, rör tills allt har smält. Häll upp i en lagom form och ställ i frysen. När den är helt genomfrusen, vänd formen över en skärbräda och värm med en handduk tills pannacottan lossnar. Ställ i kylen ett par timmar innan servering.
Skär upp pannacottan i lagom stora bitar, gärna när den är delvis frusen. Ringla muscovadosirap över pannacottan och servera med en skopa lingonsorbet och garnera med ett kokosflarn, lingon och citronmeliss.