Créme brulée med rårörda tranbär

Jag älskar créme brulée! Det är ännu en efterrätt som går att variera i det oändliga! Här har jag använt muscovadosocker som har mycket karaktär och tranbär till som ger en härlig syrlighet och beska.

20190821_091653

Ingredienser, 4 portioner

  • 6 äggulor
  • 4 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 3/4 dl ljust muscovadosocker
  • 1 vaniljstång
  • Rörsocker

Rårörda tranbär

  • 2 dl tranbär
  • 3/4 dl socker

Gör så här:

Rör ihop tranbär och socker, låt stå tills sockret löst sig helt.

Skrapa ur vaniljstången och lägg alltihopa i en kastrull med grädden och mjölken. Låt koka i 5 minuter och ställ svalt. 

Rör ihop muscovadosocker och äggulor – försiktigt. När gräddblandningen kallnat rör ihop med äggulorna. Fördela i portionsformar och ställ i en djup plåt (eller ugnsform) med vatten i. Grädda i mitten av ugnen i 100 grader 1-2 timmar (beroende på ugn och form). När de har satt sig så ta ut formarna och ställ kallt över natten. 

Strö ett tunt lager rörsocker ovanpå och bränn av med en brulée-brännare, alt i ugnen på 200 grader (grill). De behöver passas noga så sockret inte blir bränt.

Servera med rårörda tranbär och garnera med citronmeliss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s