Jag älskar créme brulée! Det är ännu en efterrätt som går att variera i det oändliga! Här har jag använt muscovadosocker som har mycket karaktär och tranbär till som ger en härlig syrlighet och beska.
Ingredienser, 4 portioner
- 6 äggulor
- 4 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 3/4 dl ljust muscovadosocker
- 1 vaniljstång
- Rörsocker
Rårörda tranbär
- 2 dl tranbär
- 3/4 dl socker
Gör så här:
Rör ihop tranbär och socker, låt stå tills sockret löst sig helt.
Skrapa ur vaniljstången och lägg alltihopa i en kastrull med grädden och mjölken. Låt koka i 5 minuter och ställ svalt.
Rör ihop muscovadosocker och äggulor – försiktigt. När gräddblandningen kallnat rör ihop med äggulorna. Fördela i portionsformar och ställ i en djup plåt (eller ugnsform) med vatten i. Grädda i mitten av ugnen i 100 grader 1-2 timmar (beroende på ugn och form). När de har satt sig så ta ut formarna och ställ kallt över natten.
Strö ett tunt lager rörsocker ovanpå och bränn av med en brulée-brännare, alt i ugnen på 200 grader (grill). De behöver passas noga så sockret inte blir bränt.
Servera med rårörda tranbär och garnera med citronmeliss!