Chokladterrin med kanderade frön och vanilj-mousse

Choklad i alla dess former gör livet värt att leva1

Ingredienser 

  • 4 1/2 dl grädde
  • 300 g mörk choklad
  • 300 g ljus choklad
  • 300 g vit choklad

Vanilj-mousse

  • 5 dl cremefraiche
  • 1 dl florsocker
  • 1 vaniljstång

Kanderade frön & nötter

  • 200 g blandade frön och nötter (ex pumpakärnor, solrosfrön och pecannötter)
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 msk socker 
  • 1/2 tsk salt

Tillbehör

  • Färska hallon
  • Mynta

Gör så här:

Chokladterrin: Klä en brödform (eller annan djup avlång form) med plastfolie och hacka chokladen. Värm 2 dl grädde och rör ner den mörka chokladen, rör tills den har smält helt. Häll chokladen o formen och ställ i frysen. Värm 1 1/2 dl grädde och smält den ljusa chokladen, häll ner i formen på den mörka chokladen när den stelnat. Värm 1 dl grädde och smält den vita chokladen, häll ner i formen på den ljusa chokladen när den stelnat. Låt stå svalt över natten. Skiva terrinen i lagom tjocka skivor och lägg på serveringsfat.

Tips! När du ska skära terrinen, lägg den med den mörka chokladen nedåt, den är hårdast. Ta en stadig kniv och blöt kniven innan du skär. Tryck stadigt och snabbt igenom terrinen och lossa skivan direkt.

Kanderade frön och nötter: Blanda frön och grovhackade nötter, smält socker, salt och sirap i en kastrull. Rör ner nötter och frön och lägg upp på en plåt med papper. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 15 min. Rör om efter halva tiden. Låt stelna och bryt i bitar.

Vanilj- cremefraiche: Vispa cremefraiche, florsocker och kärnor från vaniljstången med elvisp tills det blir en fast mousse.

Servera terrinen med kanderade frön och nötter, vanilj-mousse och färska hallon. Garnera med färsk mynta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s