Det finns olika typer av cheesecake, den ‘äkta’ amerikanska som man bakar i ugnen, den frysta varianten och denna med gelatin. Fördelen med denna är att inget behöver bakas och den kan serveras i flera omgångar (till skillnad mot den frysta)…dvs OM det blir något kvar
Ingredienser
Kakbotten
- 20 digestivekex
- 100 g smör
Fyllning
- 400 g färskost naturell
- 2 dl crémefraiche
- 2 dl grädde
- Saft från 1 citron
- 1 dl socker
- 1 vaniljstång
- 6 gelatinblad
- 4 äggulor
Topping
- 600 g bär
- 2 dl vatten
- 1 dl koncentrerad röd saft
- 4 gelatinblad
Tillbehör
- Vispad grädde
- Färsk mynta
- Färska bär
Gör så här:
Kakbotten: För bästa resultat, kläm fast smörpapper på insidan av springformen så lossnar kakan lätt. Annars går det bra att skära lös den med en smal, lång kniv innan servering.
Mixa digestivekex och häll på smält smör. Strö ut i en springform (24 cm) och tryck till en fast kakbotten. Ställ svalt. Det går även bra med mindre portionsformar.
Fyllning: Koka upp grädden tillsammans med socker och en urgröpt vaniljstång. Låt stången ligga i och sjud i 10 min för att få ut vaniljsmaken. Blötlägg 6 gelatinblad. Ta upp vaniljstången och tillsätt citronjuicen och gelatinet, rör ordentligt tills det löst sig helt. Ta kastrullen av plattan och tillsätt en äggula i taget under omrörning. Låt svalna.
Vispa ihop färskost och crémefraiche, tillsätt citron/vaniljsåsen när den är ljummen och fortsätt vispa tills det blivit en jämn och fin smet. Häll i springformen (skaka lite så flyter smeten ut jämnt) och ställ kallt.
Topping: Skölj och rensa bären, strö dom över kakan. Blötlägg gelatinet. Koka upp vatten med koncentrerad saft, rör ner gelatinet tills det löst sig helt. Låt kallna tills det börjar sätta sig (ställ i frysen och rör om då och då) och fördela över bären på kakan.
Servera med mynta, färska bär och vispad grädde!