Banoffee, alltså banan och toffee är en brittisk dessert som är sliskigt, smaskigt god!
Ingredienser
Pajdeg (eller färdigt pajskal)
- 8 digestivekex
- 125 g smör
- 2 1/2 dl mjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 msk socker
- 3 msk kallt vatten
Kolafyllning
- 150 g smör
- 2 dl ljust muscovadosocker
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1/2 tsk flingsalt
- 1 burk kondenserad mjölk
- 2-3 bananer
Tillbehör
- Vispad grädde
Gör så här:
Pajdeg: Kör digestivekexen i matberedare, tillsätt mjöl, smör, salt och socker och kör tills allt smör har fördelat sig fint. Häll på vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt vila i kylen 30 min. Kavla ut degen och klä en pajform, nagga botten och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 5-10 min.
Kolafyllning: Smält smör och socker i en tjockbottnad stor kastrull under omrörning. Låt koka va 3 min och tillsätt vanilj, salt och kondenserad mjölk. Låt koka upp under omrörning.
Bred ett lager kola i botten av pajskalet. Skala och dela bananerna och lägg ett lager ovanpå kolan, avsluta med resten av kolan och bred ut jämnt med en sked.
Ringla chokladsås över pajen och ställ i kylen över natten.
Servera med vispad grädde!