Ugnsstekt lammlägg med Västerbottenspolenta och svart trumpetsvamp

Fortsättning på lammet: Nu var det lammläggen som stod på menyn, det blev otroligt bra med polenta till! Kommer definitivt att göra det fler gånger!20190821_160350

Ingredienser 4 portioner

  • 4 st lammlägg med ben
  • smör och olja till stekning
  • flytande honung

Marinad

  • 1/2 dl soya
  • 1/2 dl rödvin
  • 1/2 dl olja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk flingsalt (1/2 tsk vanligt salt)

Västerbottenspolenta

  • 7 1/2 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1 1/2 dl polenta
  • 3/4 dl grädde
  • 50 g riven Västerbottensost
  • 50 g smör
  • 2 msk hackad färsk persilja

Rödvinssås med rosmarin

  • 3 dl rödvin
  • 3 dl vatten + 3 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 schalottenlökar
  • 2 lagerblad
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 2 tsk kinesisk soya
  • 1 msk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten

Tillbehör

  • Ugnsstekta körsbärstomater
  • Smörstekt svart trumpetsvamp (eller annan svamp)

Gör så här:

Lammlägg: Bind upp läggen och stek i het panna med smör och olja så de får färg på alla sidor. Blanda alla ingredienser till marinaden och marinera läggen i en påse 20 min. Lägg kött och marinad i en ugnsform och stek i 150 grader ca 2 timmar, ös marinad över köttet ett par gånger under tiden. Pensla på flytande honung och stek ytterligare 20 min.

Rödvinssås: Blanda rödvin, vatten, kalvfond, lök, lagerblad och rosmarin-blad i en stekpanna och koka (utan lock) ner till hälften. Sila av och tillsätt soya efter smak. Om såsen är tunn kan den redas med majsstärkelse utrört i kallt vatten.

Västerbottenspolenta: Koka upp vatten, grädde och kycklingfond i en kastrull, tillsätt polentan under vispning och låt sjuda utan lock 6 min. Tillsätt riven Västerbottensost, hackad persilja och smör och rör ihop till ett krämigt mos.

Servera med ugnsstekta körsbärstomater och smörstekt trumpetsvamp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s