Fortsättning på lammet: Nu var det lammläggen som stod på menyn, det blev otroligt bra med polenta till! Kommer definitivt att göra det fler gånger!
Ingredienser 4 portioner
- 4 st lammlägg med ben
- smör och olja till stekning
- flytande honung
Marinad
- 1/2 dl soya
- 1/2 dl rödvin
- 1/2 dl olja
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk flingsalt (1/2 tsk vanligt salt)
Västerbottenspolenta
- 7 1/2 dl vatten
- 2 msk koncentrerad kycklingfond
- 1 1/2 dl polenta
- 3/4 dl grädde
- 50 g riven Västerbottensost
- 50 g smör
- 2 msk hackad färsk persilja
Rödvinssås med rosmarin
- 3 dl rödvin
- 3 dl vatten + 3 msk koncentrerad kalvfond
- 2 schalottenlökar
- 2 lagerblad
- 2 kvistar färsk rosmarin
- 2 tsk kinesisk soya
- 1 msk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten
Tillbehör
- Ugnsstekta körsbärstomater
- Smörstekt svart trumpetsvamp (eller annan svamp)
Gör så här:
Lammlägg: Bind upp läggen och stek i het panna med smör och olja så de får färg på alla sidor. Blanda alla ingredienser till marinaden och marinera läggen i en påse 20 min. Lägg kött och marinad i en ugnsform och stek i 150 grader ca 2 timmar, ös marinad över köttet ett par gånger under tiden. Pensla på flytande honung och stek ytterligare 20 min.
Rödvinssås: Blanda rödvin, vatten, kalvfond, lök, lagerblad och rosmarin-blad i en stekpanna och koka (utan lock) ner till hälften. Sila av och tillsätt soya efter smak. Om såsen är tunn kan den redas med majsstärkelse utrört i kallt vatten.
Västerbottenspolenta: Koka upp vatten, grädde och kycklingfond i en kastrull, tillsätt polentan under vispning och låt sjuda utan lock 6 min. Tillsätt riven Västerbottensost, hackad persilja och smör och rör ihop till ett krämigt mos.
Servera med ugnsstekta körsbärstomater och smörstekt trumpetsvamp!