En egen fiskgratäng är icke att förakta! Passar både stora och små
Ingredienser 4 portioner
- 600 g torskfilé (ej torskrygg!)
- 1/2 purjolök
- smör till stekning
- Salt och vitpeppar
Potatismos
- 800 g mjölig potatis
- 1/2 dl mjölk + 1/2 dl grädde
- 25 g smör
- Salt
Dillsås
- 2 1/2 dl grädde
- 1 msk koncentrerad hummerfond eller fiskfond
- 1 msk finhackad dill
- 1 msk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten
Tillbehör
- Regnbågsrom
- Färsk dill
- Grönsallad
Gör så här:
Skiva och skölj purjolöken, bryn på hög värme ca 30 sek och lägg över i en ugnsform. Salta och peppra torsken, lägg den ovanpå purjolöken och lämna en bit till kanten av formen.
Potatismos: Skala och dela potatisen, koka tills den är helt mjuk. Pressa ner i en bunke och tillsätt grädde, mjölk och smör. Rör/vispa ihop till ett ganska fast mos (anpassa mängden vätska till en bra konsistens) och smaka av med salt. Spritsa eller sleva upp moset runt fisken i formen.
Grädda i mitten av ugnen på 225 grader ca 20 min. Kolla att fisken är tillagad och att moset fått färg.
Låt stå på eftervärme.
Dillsås: Koka upp grädde och fond i en kastrull, tillsätt majsstärkelse blandat i kallt vatten under omrörning och låt koka c 5 min och blanda i hackad dill.
Innan servering: Strö räkorna ovanpå fisken och häll över dillsåsen, garnera med rom och färsk dill!