Torskgratäng med räkor och dillsås

En egen fiskgratäng är icke att förakta! Passar både stora och små1

Ingredienser 4 portioner

  • 600 g torskfilé (ej torskrygg!)
  • 1/2 purjolök
  • smör till stekning
  • Salt och vitpeppar

Potatismos

  • 800 g mjölig potatis
  • 1/2 dl mjölk + 1/2 dl grädde
  • 25 g smör
  • Salt

Dillsås

  • 2 1/2 dl grädde
  • 1 msk koncentrerad hummerfond eller fiskfond
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten

Tillbehör

  • Regnbågsrom
  • Färsk dill
  • Grönsallad

Gör så här:

Skiva och skölj purjolöken, bryn på hög värme ca 30 sek och lägg över i en ugnsform. Salta och peppra torsken, lägg den ovanpå purjolöken och lämna en bit till kanten av formen.

Potatismos: Skala och dela potatisen, koka tills den är helt mjuk. Pressa ner i en bunke och tillsätt grädde, mjölk och smör. Rör/vispa ihop till ett ganska fast mos (anpassa mängden vätska till en bra konsistens) och smaka av med salt. Spritsa eller sleva upp moset runt fisken i formen.

Grädda i mitten av ugnen på 225 grader ca 20 min. Kolla att fisken är tillagad och att moset fått färg. 

Låt stå på eftervärme.

Dillsås: Koka upp grädde och fond i en kastrull, tillsätt majsstärkelse blandat i kallt vatten under omrörning och låt koka c 5 min och blanda i hackad dill.

Innan servering: Strö räkorna ovanpå fisken och häll över dillsåsen, garnera med rom och färsk dill!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s