Tartar på älgfilé med picklad rödlök och knaperstekt kapris

Detta är råbiffen från himlen! Jag åt den första gången på min favoritrestaurang här i Umeå, Köksbaren, och var bara tvungen att prova ut ett recept!1

Ingredienser 4 portioner (halva portioner som förrätt)

Råbiff

  • 500 g älgfilé (eller en riktigt fin oxfilé)
  • Salt och peppar (svartpeppar & rosépeppar)

Gräslöksmajonnäs (Gör det enkelt: Köp en fin majonnäs, hacka gräslök och mixa ner!)

  • 2 pkt gräslök (ca 60 g)
  • 1 äggula
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1¼ dl matolja
  • Salt, peppar och en nypa socker

Tillbehör

  • 10 cm pepparrot (finriven)
  • 1/2 dl knaperstekt kapris
  • Smör och olja till stekning
  • Ruccola
  • Picklad rödlök
  • Färsk timjan

Gör så här:

(Picklad rödlök, gräslöksmajonnäs och knaperstekt kapris kan göras dagen innan)

Gräslöksmajonnäs: Finhacka gräslöken och lägg i kokande vatten ett par sekunder, sila av vattnet och låt torka/svalna på hushållspapper. Mixa tillsammans med oljan och sila bort bitarna av gräslöken. Lägg äggula och vinäger i en bunke och börja vispa, tillsätt gräslöksoljan sakta. Tillsätt mer olja om det behövs för att få rätt konsistens. Smaka av med salt, peppar och en liten nypa socker. Ställ svalt.

Picklad rödlök: Koka upp vatten, socker och ättika, låt svalna och lägg i den skivade rödlöken. Låt stå minst ett par timmar men gärna över natten.

Knaperstekt kapris: Låt kaprisen rinna av, hetta upp en panna med rikligt med smör och olja. Stek/fritera kaprisen tills den blivit frasig, låt rinna av på hushållspapper.

Råbiff: Putsa filén och skär i små bitar (mal inte), lägg i en bunke och smaka av med salt och peppar.

Forma råbiffen och lägg på rejält med pepparrot, klicka ut gräslöksmajonnäsen och toppa med knaperstekt kapris, picklad rödlök och färsk timjan! Garnera tallriken med ruccola.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s