Sotad älgcarpaccio med tryffelmajonnäs och knaperstekt kapris

39584411s

Ingredienser, 4 portioner (för att göra som förrätt, ta hälften)

Sotad biff

  • 400 g älgfilè eller biff
  • 1 purjolök

Salsa

  • 1 tomat
  • 1/4 gurka
  • 2 msk pickles
  • 50 g gruyère eller comtè
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk solrosolja
  • Salt och peppar

Tryffelmajonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk finriven tryffel el lite tryffelolja

Tillbehör

  • 2 msk kapris
  • Krasse 

Gör så här:

Sotad biff: Skär purjolöken på längden och sprid ut den på en plåt. Kör den i ugnen på 200 grader tills den är helt svart och torr (ca 1-2 timmar). Mortla purjolöken till en fin aska och gnid in köttet. Rosta hastigt i torr panna, lägg i en påse och frys över natten. Tina köttet ca 30 min i rumstemperatur och skär tunna skivor med kniv eller skärmaskin. Lägg skivorna på plastfolie som du vill ha det till serveringen. Täck med plastfolie och lägg tillbaka i frysen. Detta kan göras flera dagar i förväg.

Salsa: Ta ur kärnor från gurka och tomat, tärna fint. Tärna osten och hacka picklarna, rör ihop och tillsätt olja och vinäger. Smaka av med salt och svartpeppar.  

Tryffelmajonnäs: Blanda alla ingredienser.

Knaperstekt kapris: Stek kaprisen i en blandning av smör och olja på hög värme tills den är knaprig och har mörknat lite. Låt rinna av på hushållspapper.

Ta köttet ur frysen och ta genast bort plasten, lägg upp på tallrik eller planka och låt tina. Krydda med salt, svartpeppar och rosèpeppar, lägg över salsan, knaperstekt kapris, krasseblad och tryffelmajonnäsen.

Mums!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s