Smulpaj är enkelt, gott och perfekt att göra i långpanna till större sällskap! Med en hemgjord vaniljsås kan det bara inte gå fel
Ingredienser
- 6 äpplen
- 2 dl socker
- 2 msk kanel
- 1/2 msk ingefära
- 1/2 msk kardemumma
Smuldeg
- 100 g smör
- 1 1/2 dl havregryn
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 3 msk socker
- 2 krm salt
Vaniljsås
- 4 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 1/2 dl socker
- 1 vaniljstång
- 1 msk majsstärkelse + 1 msk vatten
Gör så här:
Vaniljsås: Dela och skrapa ur vaniljstången, lägg i kastrull tillsammans med grädde, mjölk och socker och låt koka 5 min. Ta upp vaniljstången. Blanda majsstärkelse med kallt vatten i ett glas och rör om ordentligt, tillsätt redningen i såsen under omrörning och låt sjuda 5 min till. Ställ svalt.
Smulpaj: Lägg alla ingredienser till smuldegen i en bunke och knåda ihop. Skala och klyfta äpplena, blanda kanel, socker, ingefära och kardemumma i en bunke och lägg i äppelklyftorna. Blanda om ordentligt. Lägg äpplena i en ugnsform och smula dagen ovanpå, grädda i mitten av ugnen på 200 grader 15-20 min.
Låt svalna och servera med vaniljsås!