Smulpaj med äpple och kanel

Smulpaj är enkelt, gott och perfekt att göra i långpanna till större sällskap! Med en hemgjord vaniljsås kan det bara inte gå fel 1.jpg

Ingredienser

  • 6 äpplen
  • 2 dl socker
  • 2 msk kanel
  • 1/2 msk ingefära
  • 1/2 msk kardemumma

Smuldeg

  • 100 g smör
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 2 krm salt

Vaniljsås

  • 4 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 1 msk majsstärkelse + 1 msk vatten

Gör så här:

Vaniljsås: Dela och skrapa ur vaniljstången, lägg i kastrull tillsammans med grädde, mjölk och socker och låt koka 5 min. Ta upp vaniljstången. Blanda majsstärkelse med kallt vatten i ett glas och rör om ordentligt, tillsätt redningen i såsen under omrörning och låt sjuda 5 min till. Ställ svalt.

Smulpaj: Lägg alla ingredienser till smuldegen i en bunke och knåda ihop. Skala och klyfta äpplena, blanda kanel, socker, ingefära och kardemumma i en bunke och lägg i äppelklyftorna. Blanda om ordentligt. Lägg äpplena i en ugnsform och smula dagen ovanpå, grädda i mitten av ugnen på 200 grader 15-20 min.

Låt svalna och servera med vaniljsås!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s