Smörgåstårta med gravad regnbågslax, räkor och sikrom

Smörgåstårta är en stor favorit hemma hos oss! Det finns massor med varianter på fyllning och dekorationer.sm

Ingredienser

  • 20-30 skivor formfranska (den fyrkantiga varianten)
  • 1 flaska mineralvatten (naturell eller citron)

Pastejfyllning

  • 150 g bredbar leverpastej
  • 1 dl grädde
  • 2 msk bostongurka

Mimosasallad (eller 500 g färdig mimosasalladen)

  • 300-400 g cocktail-frukt
  • 1 dl vispad grädde
  • 1 dl majonnäs
  • salt och peppar

Garnering

  • 2 dl vispad grädde
  • 1 dl majonnäs
  • 1 gurka
  • 6 hårdkokta ägg
  • 400 g gravad skivad regnbågslax
  • 200 g skivad ost
  • 100 g skagenröra
  • 1 kg räkor med skal (eller 400 g skalade)
  • 100 g sikrom (eller annan rom)
  • Cocktailtomater
  • Färsk dill
  • 1 citron

Gör såhär:

Obs! Gör tårtan klar 1-2 dagar i förväg och garnera samma dag för bästa smak!

Pastejfyllning: Blanda alla ingredienser till pastejfyllningen (grädden ska vara ovispad).

Mimosasallad: Låt cocktailfrukten rinna av ordentligt i ett durkslag. Blanda med vispad grädde, majonnäs, salt och peppar.

Skär bort kanterna på formfranskan och lägg ut 5 bitar i botten av en springform (som ett kors), skär 2 skivor diagonalt till trekanter och fyll igen botten på formen. Fukta franskan med mineralvatten och bred ut pastejfyllningen. Lägg ännu ett lager franska, fukta med mineralvatten och bred ut mimosasallad. Lägg ett sista lager franska och fukta med mineralvatten, täck över formen med folie och ställ svalt över natten.

sm1

Ta en kniv och skär längs kanterna på springformen, spänn upp den och flytta försiktigt tårtan till ett serveringsfat (ta hjälp av en stekspade). Bred ut gräddmajonnäsen i ett tunt lager över hela tårtan (även på kanterna). Skär tunna skivor (lite snett så blir de ovala) av gurkan och sätt fast runt kanterna. Skiva äggen och lägg ut ovanpå. Gör rullar av den gravade laxen, ta en ostskiva med en klick skagenröra mitt i och rulla ihop (lite konformade så passar de bättre på en rund tårta). Varva laxrullar med ost-rullar runt hela tårtan, lägg dom längst ut till kanten så det blir utrymme i mitten. Skala räkorna och lägg i mitten av tårtan. Garnera med sikrom, cocktailtomater, färsk dill och några citronskivor!

sm2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s