Shepherd’s pie, Västerbotten style

Shepherd’s pie, jättegott för alla i familjen! Vi fick 1/2 lamm för någon månad sen som jag styckade upp och frös in så nu tänkte jag göra den rättvisa! Slut på älgen så nu blir det lite annan mat, vi har ju faktiskt andra djur här uppe också1

Ingredienser

Fyllning

  • 700 – 800 g lammfärs
  • 2  morötter
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 1/2 dl rött vin
  • 1 msk tomatpuré 
  • 2 msk Worcestershiresås
  • 2 msk kinesisk soya
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 1/2 msk finhackad färsk rosmarin
  • 1/2 msk finhackad färsk timjan
  • 4 enbär 
  • 1 msk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten

Västerbottensmos

  • 1 kg mandelpotatis
  • 75 g smör
  • 2 dl grädde
  • 50 g riven Västerbottensost
  • 1/2 tsk salt

Tillbehör

  • Blandsallad

Gör så här:

Skala och koka potatisen, pressa och blanda i riven Västerbottensost och salt. Smält smöret och värm upp grädden, häll över potatisen och vispa ihop till ett lent mos.

Finhacka lök och morot. Bryn färsen i en stekpanna och tillsätt lök, morot, pressad vitlök, vin, tomatpuré, Worcestershiresås, soya, kalvfond, rosmarin, timjan och enbär. Låt puttra under lock 40 min. Plocka upp enbären. Blanda majsstärkelse med kallt vatten och rör ner i färsen. Häll över till en ugnsform och spritsa moset ovanpå. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader ca 15 min tills moset fått fin färg.

Servera med en blandsallad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s