Semlor, semlor, semlor!

Jag älskar semlor! Här kommer mitt recept

1

Ingredienser 

Kardemummabullar

 • 50 g jäst
 • 150 g smör
 • 5 dl mjölk (3%)
 • 1/2 tsk salt
 • 1 dl socker
 • 2 tsk stött kardemumma
 • 850 g vetemjöl special (ca 14 dl)

Mandelmassa (eller köpes)

 • 200 g mandel (skållad & skalad eller mandelmjöl)
 • 1 dl strösocker
 • 1 dl florsocker
 • 3 bittermandlar (eller någon droppe bittermandelessens)

Semlor, 6 st

 • 6 kardemummabullar
 • 3 dl vispgrädde

Fyllning

 • 150 g mandelmassa
 • 1/2 dl grädde (ovispad)
 • 1/2 dl florsocker
 • Smulor från kardemummabullarna

Gör så här:

Kardemummabullar: Smula sönder jästen i en bunke, tillsätt salt, socker och kardemumma. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Häll mjölkblandningen över jästen och vispa ordentligt tills all jäst har löst sig. Väg upp mjölet och häll i, arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Stjälp upp på ett bord och knåda ihop lätt. Om man tar 75 g deg/bulle blir de lagom enl mig (minisemlor 35 g/bulle). Rundriv bullarna och lägg på en plåt med bakplåtspapper under bakduk för att jäsa till nästan dubbel storlek (30 – 45 min). Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 250 grader (225 grader varmluft) tills de fått fin färg (ca 5 – 8 min). Låt svalna och packa sedan i plastpåsar. 

Mandelmassa: Kör mandeln i matberedare tills det är ett fint mjöl, blanda i sockret och kör en stund till. Häll i lite vatten om den blir för smulig. Går utmärkt att frysa!

Semlor: Skär av ett lock från kardemummabullarna, ta en tesked och gröp försiktigt ur dom. Skär trianglar av locken och lägg allt bull-smul i en skål. Tillsätt mandelmassa, grädde och florsocker och rör till en jämn tjock smet (elvisp funkar). Fyll kardemummabullarna, spritsa på grädden och lägg på locken. Just innan servering, pudra över florsocker (går bra med en te-sil). 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s