Äntligen har jag fått lägga vantarna på lite renfilé! Ett krämigt mos, smörstekta kantareller och trumpetsvamp och en god madeirasås gör filén gott sällskap
Ingredienser 4 portioner
- 600 g renytterfilé eller reninnanlår
- Salt, svartpeppar och rosépeppar
- Smör och olja till stekning
Ramslöksmos
- 800 g mandelpotatis
- 75 g smör
- 1 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 1 knippe ramslök
- Salt
Madeirasås
- 2 schalottenlökar
- 4 enbär
- 1 dl madeiravin
- 4 dl kalvfond
- 1 lagerblad
- 1/2 msk kinesisk soya
- 1 msk svartvinbärsgelé
- Majsstärkelse + kallt vatten
Tillbehör
- 200 g smörstekta kantareller, trumpetsvamp eller Carl-Johan
- 1 svartkål, sköljd, skuren och smörstekt
- Rårörda tranbär eller lingon
- Ärtskott eller annan grön ört till garnering
Gör så här:
Ramslöksmos: Skala, koka och pressa mandelpotatis. Koka upp grädde och mjölk tillsammans med grovhackad ramslök (använd stjälken också), mixa med stavmixer och häll över potatisen. Tillsätt smör och rör ihop till ett lagom krämigt mos, smaka av med salt.
Madeirasås: Hacka schalottenlök och bryn i en kastrull med lite smör, tillsätt enbär och madeiravin. Låt koka någon minut och tillsätt sedan kalvfond, lagerblad och soya. Låt koka 10 min, sila av och red med majsstärkelse utrört i kallt vatten. Tillsätt svartvinbärsgelé och koka ytterligare någon minut, varmhåll.
Renytterfilé: Putsa filén, salta och gnid in med grovmalen svart och rosépeppar. Knyt ihop med steksnöre och bryn i het panna på alla sidor. Stek klar i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är 53 grader. Låt vila ca 30 min.
Servera med smörstekta tillbehör och rårörda tranbär!