Jag gjorde kåldolmar första gången då jag var 20 efter att ha ätit det hos farmor och farfar. Då var det mycket storkok som student och jag passade då på att göra kålpudding av alla kålrester som blev över. Supergott!
Ingredienser, 4-6 portioner
Rendolmar
- 500 g renfärs
- 2 dl risgrynsgröt
- 1 stor vitkål
- 1 gul lök
- 1 tsk salt
- Svart och vitpeppar
- Smör och olja till stekning
Skysås
- 5 dl vatten
- 3 msk kalvfond
- 2 msk mörk sirap
- 1 msk kinesisk soya
- 1 msk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten
Potatismos
- 800 g potatis
- 75 g smör
- 1 dl mjölk + 1 dl grädd
- Salt
Tillbehör
- Rårörda lingon (eller lingonsylt)
- Smörstekt svartkål
- Bladpersilja
Gör så här:
Potatismos: Skala och skär potatisen i bitar, lägg i kastrull med vatten och koka upp. Låt koka i 20-30 min.
Häll den kokta potatisen i ett durkslag och skölj ur kastrullen. Pressa potatisen tillbaka i kastrullen och tillsätt smör, grädde och mjölk. Rör ordentligt och smaka av med salt.
Rendolmar: Skär ut roten på vitkålen och koka den i en stor kastrull med lättsaltat vatten i 3 min. Ta upp och kyl i kallt vatten. Plocka av 12-16 blad och skär av de hårda mittnerverna på bladen. Hacka resten av kålen och fräs i smör tillsammans med hackad lök. Mixa lök och kål i en matberedare och häll i en skål tillsammans med renfärs, risgrynsgröt, salt och peppar. Blanda ordentligt och forma ett ”ägg” av färsen i varje vitkålsblad enligt nedan.
Hetta upp en panna med smör och olja, stek dolmarna med skarven nedåt och ös dom med smöret. Lägg över i en ugnsform.
Skysås: Koka upp 5 dl vatten i en kastrull tillsammans med kalvfond, soya och sirap. Häll skyn över dolmarna och stek i ugnen på 175 grader i 30 min. Sila av skyn, koka upp och red med majsstärkelse.
Servera med rårörda lingon, smörstekt svartkål och bladpersilja!