Tänk att något så lättodlat är så gott! Parfait är enkelt att göra och kräver ingen glassmaskin, fyll en brödform så är efterrätten fixad till hela sällskapet
Ingredienser, 4-6 portioner
Rabarber-parfait
- 150 g rabarber
- 3/4 dl socker
- 1 msk glykossirap
- 1 vaniljstång
- 4 äggulor
- 3 dl grädde
- 2 msk florsocker
Ugnsbakade rabarber
- 200 g rabarber
- 1/2 dl råsocker
Tillbehör
- Caramel-flarn
Gör så här:
Rabarber-parfait: Skala och hacka upp rabarber, lägg i en kastrull med socker, glykossirap och en delad, urskrapad vaniljstång. Koka upp och låt småkoka 10 min tills rabarbern faller isär. Plocka upp vaniljstången och mixa slät med stavmixer. Låt kallna. Vispa äggulor och florsocker riktigt poröst, blanda med den kalla rabarber- crémen. Vispa grädden, den ska vara lite rinnig, inte hårdvispad och rör ned den. Fyll portionsformar av silikon eller en avlång brödform, ställ i frysen.
Ugnsbakade rabarber: Skala rabarber och dela till ca 10 cm långa stavar (3-4 stavar per portion), dela om de är väldigt tjocka. Lägg i en ugnssäker form, strö över råsocker och baka i ugnen på 175 grader ca 15 min eller tills rabarbern känns mjuk. Låt svalna.
Caramel- flarn: Strö råsocker på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 225 grader tills sockret smält men inte är bränt. Låt svalna innan flarnen lossas.
Lägg rabarberstavarna i djuptallrikar och ös över lite saft, lossa parfaiten ur formarna och lägg uppe på rabarbern, låt parfaiten tina ca 10 min. Stick ner ett caramel-flarn när glassen blivit något mjuk. Servera och njut!