En av mina absoluta favoriter har alltid varit plankstek! Oftast blir den med entrecote, men nu hittade jag en så otroligt fint marmorerad oxfilé! Den bara stirrade på mig i affären så jag hade inte en chans… kärlek vid första ögonkastet
Ingredienser 4 portioner
- 4 bitar entrecote eller oxfilé (ca 1 kg)
- Salt, svartpeppar, rosépeppar, färsk timjan
- Smör och olja till stekning
Mandelpotatistoppar med parmesan
- 1 kg mandelpotatis
- 75 g smör
- 1/2 – 1 dl grädde
- 50 g parmesanost
- 1/2 tsk salt
Tillbehör
- Haricoverts
- Bacon
- 4 tomater
- Ärtskott
Bearnaisesås
- 2 äggulor
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 100 g smör
- 2 dl solrosolja
- Salt, vitpeppar (socker)
- Färsk och torkad dragon
Gör så här:
Trimma oxfilén och skär upp till 200-250 g bitar. Knyt med steksmöret så att de blir runda till formen. Mortla ihop svart och rosépeppar och gnid in bitarna. Strö över salt och färsk timjan. Låt vila i rumstemperatur ca 1 timme.
Blanda äggulor och vinäger, smält smöret och blanda i oljan. När smörblandningen är ljummen, tillsätt i tunn stråle till äggulorna under kraftig vispning. Tillsätt hackad dragon och smaka av med salt, vitpeppar och ev socker.
Skala och koka potatisen, pressa och blanda i finriven parmesan och salt. Smält smöret och värm upp grädden, häll över potatisen och vispa ihop till ett lent mos.
Olja in 4 ekplankor och spritsa potatisen på 2 kanter. Skär 4 snitt halvvägs genom tomaterna (8 klyftor) och lägg dom i gropen på plankan. Pensla med olja och strö över salt och svartpeppar. Rulla in haricoverts i bacon och lägg på plankan.
Sätt ugnen på 150 grader. Hetta upp en stekpanna med olja och smör och bryn köttbitarna ordentligt. Lägg i en ugnsform och sätt en köttermometer i den tjockaste biten. Kör färdigt i ugnen till 54 grader innertemperatur, ta ut köttet och lägg tillbaka dom i stekpannan och ställ åt sidan.
Höj temperaturen i ugnen till 225 grader, ställ 2 plankor per plåt och stek tills mos-topparna fått fin färg.
Klipp bort steksmöret från köttet och lägg en bit per planka, häll över bearnaise och garnera med färska ärtskott!