Plankstek deluxe

En av mina absoluta favoriter har alltid varit plankstek! Oftast blir den med entrecote, men nu hittade jag en så otroligt fint marmorerad oxfilé! Den bara stirrade på mig i affären så jag hade inte en chans… kärlek vid första ögonkastet20190821_154918

Ingredienser 4 portioner

  • 4 bitar entrecote eller oxfilé (ca 1 kg)
  • Salt, svartpeppar, rosépeppar, färsk timjan
  • Smör och olja till stekning

Mandelpotatistoppar med parmesan

  • 1 kg mandelpotatis
  • 75 g smör
  • 1/2 – 1 dl grädde
  • 50 g parmesanost
  • 1/2 tsk salt

Tillbehör

  • Haricoverts
  • Bacon
  • 4 tomater
  • Ärtskott

Bearnaisesås

  • 2 äggulor
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 100 g smör
  • 2 dl solrosolja
  • Salt, vitpeppar (socker)
  • Färsk och torkad dragon

Gör så här:

Trimma oxfilén och skär upp till 200-250 g bitar. Knyt med steksmöret så att de blir runda till formen. Mortla ihop svart och rosépeppar och gnid in bitarna. Strö över salt och färsk timjan. Låt vila i rumstemperatur ca 1 timme.

Blanda äggulor och vinäger, smält smöret och blanda i oljan. När smörblandningen är ljummen, tillsätt i tunn stråle till äggulorna under kraftig vispning. Tillsätt hackad dragon och smaka av med salt, vitpeppar och ev socker.

Skala och koka potatisen, pressa och blanda i finriven parmesan och salt. Smält smöret och värm upp grädden, häll över potatisen och vispa ihop till ett lent mos.

Olja in 4 ekplankor och spritsa potatisen på 2 kanter. Skär 4 snitt halvvägs genom tomaterna (8 klyftor) och lägg dom i gropen på plankan. Pensla med olja och strö över salt och svartpeppar. Rulla in haricoverts i bacon och lägg på plankan.

Sätt ugnen på 150 grader. Hetta upp en stekpanna med olja och smör och bryn köttbitarna ordentligt. Lägg i en ugnsform och sätt en köttermometer i den tjockaste biten. Kör färdigt i ugnen till 54 grader innertemperatur, ta ut köttet och lägg tillbaka dom i stekpannan och ställ åt sidan.

Höj temperaturen i ugnen till 225 grader, ställ 2 plankor per plåt och stek tills mos-topparna fått fin färg. 

Klipp bort steksmöret från köttet och lägg en bit per planka, häll över bearnaise och garnera med färska ärtskott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s