Pitepalt med rökt sidfläsk

 Det finns tusen recept på palt och här kommer ett till…

Ingredienser, 12 st

  • 1 kg mandelpotatis
  • 2 dl vetemjöl special
  • 1 dl fint kornmjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 400 g rökt sidfläsk
  • 1 gul lök

Tillbehör

  • Skirat smör
  • Rårörda lingon
  • Bladpersilja

Gör så här:

Skala och finriv potatisen, låt den rinna av ordentligt i ett durkslag. Blanda potatis, mjöl och salt till en rätt så fast deg, den ska gå att forma men fortfarande vara lite kladdig. Låt degen stå en stund. Dela degen i 12 bitar, rulla och platta ut på mjölat bord. 

Skär bort svålen från fläsket och tärna det fint. Bryn på hög värme tills fettet smält ut och tillsätt en finhackad lök. Lägg upp på ett par ark hushållspapper.

Ta en ”deg-plätt” och lägg den i handen. Kupa handen och fyll med en matsked fläsk och lök. Tryck ner fyllningen och förslut palten ordentligt. Sjud i saltat vatten ca 45 min, använd en hålslev för att lägga i och ta upp palten.

Servera med skirat smör och rårörda lingon!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s