Paj i alla former är perfekt som efterrätt och kan oftast göras dagen innan. Här har jag fyllt pajen med härlig havtornscurd och toppat med italiensk maräng!
Ingredienser
Pajdeg
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 35 g socker
Havtornscurd
- 450 g havtorn
- 4 ägg
- 1,5 dl socker
- 1 msk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten
- 150 g smör
Italiensk maräng
- 150 g socker
- 50 g vatten
- 60 g äggvita
- 35 g socker
Tillbehör
- Jordgubbar
- Mynta
Gör så här:
Pajdeg: Mät upp mjölet i en bunke och tärna i smöret, tillsätt salt och socker. Arbeta ihop till en deg och låt vila i kylen ca 30 min. Kavla ut mellan 2 bakplåtspapper och täck en pajform (eller gör i portionsformar). Nagga botten med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i 225 grader tills den fått fin färg, ca 15 min.
Havtornscurd: Värm havtornen i kastrull och passera genom en sil (blir ca 3 dl). Vispa ihop ägg och socker och blanda i purén, värm under omrörning tills smeten tjocknat (den kan kokas när man använder hela ägg). Blanda i majsstärkelse löst i vatten och fortsätt vispa. Ta av från plattan, tillsätt smöret och låt det smälta under omrörning.
Italiensk maräng: Blanda 150 g socker och 50 g vatten i en kastrull, sätt en stektermometer på 118 grader och värm på max. Vispa äggvitan och tillsätt försiktigt 35 g socker, när sockerlagen är 118 grader, tillsätt den i en tunn stråle under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills marängen svalnat helt.
Häll curden i pajskalet och låt den svalna, spritsa marängen ovanpå och bränn av med en brylèbrännare (eller i 250 grader grillfunktion ca 1 min, passa noga!).
Servera med färska bär och garnera med mynta eller citronmeliss!