Paj med havtornscurd och italiensk maräng

Paj i alla former är perfekt som efterrätt och kan oftast göras dagen innan. Här har jag fyllt pajen med härlig havtornscurd och toppat med italiensk maräng!

20190821_105046

Ingredienser 

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 35 g socker

Havtornscurd

  • 450 g havtorn
  • 4 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten
  • 150 g smör

Italiensk maräng

  • 150 g socker
  • 50 g vatten
  • 60 g äggvita
  • 35 g socker

Tillbehör

  • Jordgubbar
  • Mynta

Gör så här:

Pajdeg: Mät upp mjölet i en bunke och tärna i smöret, tillsätt salt och socker. Arbeta ihop till en deg och låt vila i kylen ca 30 min. Kavla ut mellan 2 bakplåtspapper och täck en pajform (eller gör i portionsformar). Nagga botten med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i 225 grader tills den fått fin färg, ca 15 min.

Havtornscurd: Värm havtornen i kastrull och passera genom en sil (blir ca 3 dl). Vispa ihop ägg och socker och blanda i purén, värm under omrörning tills smeten tjocknat (den kan kokas när man använder hela ägg). Blanda i majsstärkelse löst i vatten och fortsätt vispa. Ta av från plattan, tillsätt smöret och låt det smälta under omrörning.

Italiensk maräng: Blanda 150 g socker och 50 g vatten i en kastrull, sätt en stektermometer på 118 grader och värm på max. Vispa äggvitan och tillsätt försiktigt 35 g socker, när sockerlagen är 118 grader, tillsätt den i en tunn stråle under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills marängen svalnat helt.

Häll curden i pajskalet och låt den svalna, spritsa marängen ovanpå och bränn av med en brylèbrännare (eller i 250 grader grillfunktion ca 1 min, passa noga!).

Servera med färska bär och garnera med mynta eller citronmeliss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s