Öringfilé med smörstekta sockerärtor, Västerbottensmos och vitvinssås

Vilken vardagslyx att få en hink med öring och sik levererat till dörren på morgonen! 20190821_153756

Ingredienser, 4 portioner

  • 4 öringfiléer
  • 1 paket sockerärtor
  • Salt och peppar
  • Smör och olja till stekning

Västerbottensmos

  • 800 g potatis
  • 1 dl grädde + 1 dl mjölk
  • 75 g smör
  • 75 g riven Västerbottensost
  • Salt

Vitvinssås

  • 3 dl  fiskfond 
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 gul lök
  • 1 dl grädde
  • 25 g smör
  • Majsstärkelse + kallt vatten

Tillbehör 

  • Regnbågsrom eller annan rom
  • Vattenkrasse

Gör så här:

Vitvinssås: Blanda fond, vin, lök och grädde i en kastrull, koka upp och låt sjuda ner till hälften. Sila av löken och red såsen om den önskas tjockare.

Västerbottensmos: Skala och skär potatisen i bitar, lägg i kastrull med vatten och koka upp. Låt koka i 20-30 min.

Häll den kokta potatisen i ett durkslag och skölj ur kastrullen. Pressa potatisen tillbaka i kastrullen och tillsätt Västerbottensost, smör, grädde och mjölk. Rör ordentligt och smaka av med salt.

Fjälla fisken med en kniv som skrapas från stjärten till huvuddelen tills alla fjäll är borta, torka filéerna ordentligt. Salta och peppra filéerna, hetta upp en panna med smör och olja och lägg med skinnsidan nedåt. Vänd filéerna efter ca 2 min och stek ytterligare ca 30 sek, låt vila. 

Stek sockerärtorna i smör och olja snabbt på medelhög värme, lägg åt sidan. 

Servera fisken med moset, sockerärtorna och vitvinssåsen, garnera med rom och vattenkrasse!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s