Murkelrisotto med svart tryffel, Västerbottensost och björkskotts-gremolata

En perfekt rätt där svampen får vara huvudråvara! Går utmärkt att ha som förrätt, ta då halva receptet. Umeå är ju björkarnas stad, så vad passar bättre till än björkskotts-gremolata =)20190821_153234

Ingredienser 4 portioner

 • 200 g toppmurklor
 • Olja till stekning
 • 2 stora schalottenlökar
 • 1 vitlöksklyfta
 • 4 dl arborioris (eller annat risottoris)
 • 1 dl torrt vitt vin
 • 8 dl hönsbuljong (8 dl vatten + 1 1/2 msk koncentrerad fond)
 • 2 dl riven Västerbottensost
 • 1/4 riven svart tryffel (går att hoppa över)
 • 25 g smör
 • Salt och vitpeppar

Tillbehör

 • Västerbottensost
 • Bladpersilja

Björkskotts-gremolata

 • 1/2 dl björkskott
 • 1 dl hackad persilja
 • Rivet skal av 1 lime
 • 1 vitlöksklyfta
 • 3/4 dl olivolja
 • Salt och peppar

Gör så här:

Gremolata: Plocka de minsta bladen från björk då de just slagit ut, skölj noga så att inga bladlöss kommer med. Blanda med persilja, limeskal, vitlök och olivolja i en matberedare och mixa till en lös röra. Smaka av med salt och peppar.

Murkelrisotto: Spara 4 större bitar av murklorna till garnering. Värm buljongen. Hacka resten av murklorna och stek i olja tills de fått fin färg, ta av stekpannan från värmen och rör i riven tryffel, hackad lök, pressad vitlök och riset. Vänd ordentligt så att allt ris blir blankt av oljan. Häll på vinet och ställ tillbaka på värmen, koka upp och tillsätt buljongen lite i taget under omrörning tills riset är färdigt. Det får gärna ha lite kärna kvar men ska inte vara hårt att tugga på, det tar ca 20 min. Behövs mer vätska, ta kokande vatten, annars kan risotton bli för salt! När riset är klart, rör ner riven Västerbottensost och en klick smör, smaka av med salt och peppar. Servera risotton med gremolata och garnera med bladpersilja!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s