Matjesilltårta är en given klassiker till årets alla bufféhögtider!
Ingredienser
Rågbotten
- 200 g rågbröd
- 75 g smör
- 1 krm salt
Fyllning
- 125 g matjesillfileér
- 2 msk sillspad
- 3 hårdkokta ägg
- 1/2 hackad rödlök
- 1/2 dl hackad gräslök
- 1/2 dl hackad dill
- 2 dl crémefraiche
- 2 dl grädde
- 4 gelatinblad
Garnering
- Rädisor
- Blandsallad
- Groddar
Gör så här:
Rågbotten: Smält smöret och mixa med rågbröd och salt i en matberedare med knivar. Häll ut i en form med löstagbara kanter och tryck ut till en jämn botten, ställ svalt.
Fyllning: Hacka sillfiléerna och äggen och blanda allt utom gelatinet i en bunke. Blötlägg gelatinbladen 5 min och lös upp dom ordentligt i lite kokande vatten. Rör ner gelatinet i fyllningen och blanda ordentligt.
Häll upp fyllningen i formen och ställ svalt över natten. Garnera med rädisor, sallad och groddar!