Laxfilè med Västerbottens-crust och havtorns-hollandaise

Detta var en rätt som tog mig till final i ‘Årets Skellefterätt’ 2013, mycket god kombination!

20190821_115322 (1)

Ingredienser, 4 portioner

Lax med Västerbottens-crust

  • 4 bitar laxfilè, fjällad med skinn (ca 600 g)
  • 1/2 dl finriven Västerbottensost
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 uppvispat ägg
  • Mjöl till paneringen
  • Salt och vitpeppar

Mandelpotatismos med Västerbottensost

  • 800 g mandelpotatis 
  • 1 dl finriven Västerbottensost
  • 100 g smör
  • ca 1 dl grädde
  • Salt

Havtorns-hollandaise

  • 2 äggulor
  • 100 g smör
  • 50 g havtorn
  • pressad citron
  • Salt

Tillbehör

  • Kokad grön sparris eller smörstekta sockerärtor

Gör så här:

Mandelpotatismos med Västerbottensost: Skala, koka och pressa potatisen, blanda med Västerbottensost, smält smör och grädde till rätt konsistens. Smaka av med salt.

Havtorns-hollandaise: Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Passera havtornen ner i en kastrull och vispa i äggulor. Värm på spisen under kraftig vispning tills det börjar tjockna (det får inte koka). Ta av från spisen och fortsätt vispa en stund. Tillsätt smöret lite i taget under kraftig vispning, smaka av med pressad citron och salt.

Laxfilè med Västerbottens-crust: Smula ihop finriven ost och ströbröd. Salta och peppra laxen. Ställ upp 3 djuptallrikar med mjöl, uppvispat ägg och ost-ströbrödsblandningen. Doppa skinnsidan i mjölet, skaka av, doppa i ägget och sedan i ströbrödsblandningen. Tryck till så att det fastnar ordentligt. Hetta upp en panna med en blandning av smör och olja och lägg laxbitarna med skinnsidan nedåt. Sänk värmen och stek ca 2 min, vänd försiktigt bitarna och stek 2 min till. Laxen får gärna vara rosa i mitten, annars blir den lätt torr.

Servera med kokt grön sparris eller smörstekta sockerärtor och garnera med krasse eller bladpersilja!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s