Detta var en rätt som tog mig till final i ‘Årets Skellefterätt’ 2013, mycket god kombination!
Ingredienser, 4 portioner
Lax med Västerbottens-crust
- 4 bitar laxfilè, fjällad med skinn (ca 600 g)
- 1/2 dl finriven Västerbottensost
- 1/2 dl ströbröd
- 1 uppvispat ägg
- Mjöl till paneringen
- Salt och vitpeppar
Mandelpotatismos med Västerbottensost
- 800 g mandelpotatis
- 1 dl finriven Västerbottensost
- 100 g smör
- ca 1 dl grädde
- Salt
Havtorns-hollandaise
- 2 äggulor
- 100 g smör
- 50 g havtorn
- pressad citron
- Salt
Tillbehör
- Kokad grön sparris eller smörstekta sockerärtor
Gör så här:
Mandelpotatismos med Västerbottensost: Skala, koka och pressa potatisen, blanda med Västerbottensost, smält smör och grädde till rätt konsistens. Smaka av med salt.
Havtorns-hollandaise: Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Passera havtornen ner i en kastrull och vispa i äggulor. Värm på spisen under kraftig vispning tills det börjar tjockna (det får inte koka). Ta av från spisen och fortsätt vispa en stund. Tillsätt smöret lite i taget under kraftig vispning, smaka av med pressad citron och salt.
Laxfilè med Västerbottens-crust: Smula ihop finriven ost och ströbröd. Salta och peppra laxen. Ställ upp 3 djuptallrikar med mjöl, uppvispat ägg och ost-ströbrödsblandningen. Doppa skinnsidan i mjölet, skaka av, doppa i ägget och sedan i ströbrödsblandningen. Tryck till så att det fastnar ordentligt. Hetta upp en panna med en blandning av smör och olja och lägg laxbitarna med skinnsidan nedåt. Sänk värmen och stek ca 2 min, vänd försiktigt bitarna och stek 2 min till. Laxen får gärna vara rosa i mitten, annars blir den lätt torr.
Servera med kokt grön sparris eller smörstekta sockerärtor och garnera med krasse eller bladpersilja!