Vi fortsätter på det härliga lammet från Hälje gård!
Ingredienser 4 portioner
- 1 kg lammracks
- Smör och olja till stekning
- Salt och peppar
Honungsglace
- 1 msk flytande honung
- 1 msk solrosolja
- 1/2 msk kinesisk soya
Rostade betor
- 800 g blandade betor (röd-, polka- och gulbetor)
- 2 gula lökar
- Salt och peppar
- Olja till ugnsstekning
Chevré-créme
- 100 g chevré
- 1 dl crémefraiche
- Salt, peppar och torkad oregano
Madeirasås
- 2 schalottenlökar
- 4 enbär
- 1 dl madeiravin
- 4 dl kalvfond
- 1 lagerblad
- 1/2 msk kinesisk soya
- Majsstärkelse + kallt vatten
Tillbehör
- Färsk rosmarin
Gör så här:
Lammracks: Putsa racksen och gnid in med grovmalen svartpeppar och salt. Knyt ihop med steksmöret och bryn i het panna med smör och olja. Blanda ingredienserna till glasen och pensla köttet, stek klar i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är 55 grader. Låt vila.
Rostade betor: Skala och klyfta betor och lök, vänd i lite olja, salt och peppar och rosta i ugnen på 225 grader tills de fått fin färg och är lagom mjuka.
Madeirasås: Hacka schalottenlök och bryn i en kastrull med lite smör, tillsätt enbär och madeiravin. Låt koka någon minut och tillsätt sedan kalvfond, lagerblad och soya. Låt koka 10 min, sila av och red med majsstärkelse utrört i kallt vatten. Koka ytterligare någon minut, varmhåll.
Chevré-créme: Skär bort kanten på osten och smula ner i en bunke med crémefraiche, mixa slät med en stavmixer. Smaka av med salt, vitpeppar och torkad oregano.
Servera lammracksen med betor, madeirasås och chevre-créme, garnera med färsk rosmarin!