Lammfärsbiffar med fetaost, ugnstorkade tomater, sötpotatispuré och rosmarinsky

Nu har jag och mor köpt ett lamm från Hälje gård som vi delat på, soppbitarna blev till färs och färsen blev till goda biffar20190821_152610

Ingredienser 6 portioner

Lammfärsbiffar

  • 600 g lammfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 3 msk ströbröd
  • 1 1/2 msk potatismjöl
  • 1 1/2 dl finhackad lök
  • 2 tsk salt
  • 1/2 kvist rosmarin
  • 1 vitlöksklyfta
  • 75 g fetaost

Rosmarinsky

  • 3 dl vatten
  • 1 1/2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1/2 tsk kinesisk soya
  • 1 gul lök
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 msk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten

Sötpotatispuré 

  • 800 g sötpotatis
  • 1/2 dl grädde
  • 50 g smör
  • Salt

Ugnstorkade tomater (eller soltorkade tomater på burk)

  • 250 g blandade körsbärstomater
  • Salt

Gör så här:

Ugnstorkade tomater: Halvera tomaterna och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper, strö över salt och torka i ugnen på 125 grader 1-4 timmar (beroende på ugn och storlek på tomaterna). Detta kan göras flera dagar innan, lägg då in de torkade tomaterna i olja och ställ i kylen.

Lammfärsbiffar: Vispa ihop ägg, grädde, ströbröd och potatismjöl till en smet och låt svälla en stund. Blanda i finhackad lök, finhackad rosmarin, salt, pressad vitlök och smulad fetaost. Rör ner färsen och forma biffar. Stek biffarna på hög värme i smör och olja tills de fått fin färg, sen kan de gräddas färdigt och varmhålls i ugnen på 100-150 grader. 

Sötpotatispuré: Skala och dela sötpotatisar i lagom stora bitar, koka dom riktigt mjuka i lättsaltat vatten och pressa med en potatispress. Vispa i smör och grädde och smaka av med salt.

Rosmarinsky: Häll vattnet i en kastrull och tillsätt fond, soya, hackad lök och rosmarin, koka upp och sjud under lock i 10 min. Sila av och red med majsstärkelse, låt sjuda ytterligare 5 min.

Servera med en fräsch blandsallad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s