Nu har jag och mor köpt ett lamm från Hälje gård som vi delat på, soppbitarna blev till färs och färsen blev till goda biffar
Ingredienser 6 portioner
Lammfärsbiffar
- 600 g lammfärs
- 1 ägg
- 1 dl grädde
- 3 msk ströbröd
- 1 1/2 msk potatismjöl
- 1 1/2 dl finhackad lök
- 2 tsk salt
- 1/2 kvist rosmarin
- 1 vitlöksklyfta
- 75 g fetaost
Rosmarinsky
- 3 dl vatten
- 1 1/2 msk koncentrerad kalvfond
- 1/2 tsk kinesisk soya
- 1 gul lök
- 1 kvist rosmarin
- 1 msk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten
Sötpotatispuré
- 800 g sötpotatis
- 1/2 dl grädde
- 50 g smör
- Salt
Ugnstorkade tomater (eller soltorkade tomater på burk)
- 250 g blandade körsbärstomater
- Salt
Gör så här:
Ugnstorkade tomater: Halvera tomaterna och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper, strö över salt och torka i ugnen på 125 grader 1-4 timmar (beroende på ugn och storlek på tomaterna). Detta kan göras flera dagar innan, lägg då in de torkade tomaterna i olja och ställ i kylen.
Lammfärsbiffar: Vispa ihop ägg, grädde, ströbröd och potatismjöl till en smet och låt svälla en stund. Blanda i finhackad lök, finhackad rosmarin, salt, pressad vitlök och smulad fetaost. Rör ner färsen och forma biffar. Stek biffarna på hög värme i smör och olja tills de fått fin färg, sen kan de gräddas färdigt och varmhålls i ugnen på 100-150 grader.
Sötpotatispuré: Skala och dela sötpotatisar i lagom stora bitar, koka dom riktigt mjuka i lättsaltat vatten och pressa med en potatispress. Vispa i smör och grädde och smaka av med salt.
Rosmarinsky: Häll vattnet i en kastrull och tillsätt fond, soya, hackad lök och rosmarin, koka upp och sjud under lock i 10 min. Sila av och red med majsstärkelse, låt sjuda ytterligare 5 min.
Servera med en fräsch blandsallad!