Kroppkakor med rökt sidfläsk och rårörda tranbär

Att palt är en delikatess vet väl alla, men kroppkakor är inte så dumt heller! Jag fick 1 kg hemma-rökt sidfläsk av svärfar så det blev kroppkakor denna gång1

Ingredienser 12 kroppkakor

Kroppkakor

  • 1 kg mandelpotatis
  • 2 äggulor
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 250 g rökt sidfläsk
  • 1 1/2 gul lök
  • 1/2 – 1 tsk stött kryddpeppar

Tillbehör

  • Knaperstekt bacon
  • Stekt lök
  • Bladpersilja
  • Rårörda tranbär eller lingon
  • Skirat smör

Gör så här:

Skala och koka potatisen mjuk, pressa ner i en bunke och låt kallna. Tillsätt äggulor, salt och mjöl och knåda ihop till en smidig deg.

Skär bort svålen på fläsket och tärna det fint, hacka löken och bryn i panna på hög värme. Smaka av med kryddpeppar.

Dela degen i 12 bitar och rulla ihop till bollar. Platta till bollarna och lägg i handflatan, ta en dryg matsked fyllning och lägg i mitten. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda, lite platta kakor. 

Koka kroppkakorna i lättsaltat vatten, några i taget ca 12 min. Servera med knaperstekt bacon, ev lite stekt lök, rårörda tranbär och skirat smör!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s