Att palt är en delikatess vet väl alla, men kroppkakor är inte så dumt heller! Jag fick 1 kg hemma-rökt sidfläsk av svärfar så det blev kroppkakor denna gång
Ingredienser 12 kroppkakor
Kroppkakor
- 1 kg mandelpotatis
- 2 äggulor
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
Fyllning
- 250 g rökt sidfläsk
- 1 1/2 gul lök
- 1/2 – 1 tsk stött kryddpeppar
Tillbehör
- Knaperstekt bacon
- Stekt lök
- Bladpersilja
- Rårörda tranbär eller lingon
- Skirat smör
Gör så här:
Skala och koka potatisen mjuk, pressa ner i en bunke och låt kallna. Tillsätt äggulor, salt och mjöl och knåda ihop till en smidig deg.
Skär bort svålen på fläsket och tärna det fint, hacka löken och bryn i panna på hög värme. Smaka av med kryddpeppar.
Dela degen i 12 bitar och rulla ihop till bollar. Platta till bollarna och lägg i handflatan, ta en dryg matsked fyllning och lägg i mitten. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda, lite platta kakor.
Koka kroppkakorna i lättsaltat vatten, några i taget ca 12 min. Servera med knaperstekt bacon, ev lite stekt lök, rårörda tranbär och skirat smör!