Köttsoppa med Västerbottensklimp

En riktig klassiker spetsad med Västerbottensklimp1

Ingredienser 6 portioner

Köttsoppa

  • 500 g älgytterlår eller högrev av nöt
  • 2 l grönsaksbuljong
  • 500 g rotsaker (morot, palsternacka, kålrot och rotselleri)
  • 1/2 purjolök
  • 1 märgben
  • 2 lagerblad
  • 4 kryddpepparkorn
  • 4 vitpepparkorn
  • Hackad persilja
  • Salt

Västerbottensklimp

  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 100 g riven Västerbottensost
  • 1/2 tsk salt
  • 4 1/2 dl mjöl
  • 1  l grönsaksbuljong

Gör så här:

Klimp: Vispa ihop ägg, mjölk, salt och riven ost. Rör i mjölet lite i taget till en jämn smetig deg. Koka upp buljong i en stekpanna med höga kanter, klicka ut smeten med hjälp av två skedar och platta till dom mot botten. Sjud i ca 10 min. Ta upp med hålslev. 

Köttsoppa: Trimma bort senor och hinnor från köttet och skär i ca 2 cm stora kuber. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i köttbitarna och märgben, låt koka i 5 min. Häll bort vattnet och skölj köttbitarna. Koka upp buljongen med köttet, märgben, lagerblad och peppar, sjud under lock 1 1/2 timme. Skala och tärna rotsakerna, strimla purjolöken och lägg i tillsammans med köttet. Koka ytterligare 20 min utan lock. Smaka av med salt och hackad persilja.

Servera köttsoppan med klimp och färsk bladpersilja!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s