En riktig klassiker spetsad med Västerbottensklimp
Ingredienser 6 portioner
Köttsoppa
- 500 g älgytterlår eller högrev av nöt
- 2 l grönsaksbuljong
- 500 g rotsaker (morot, palsternacka, kålrot och rotselleri)
- 1/2 purjolök
- 1 märgben
- 2 lagerblad
- 4 kryddpepparkorn
- 4 vitpepparkorn
- Hackad persilja
- Salt
Västerbottensklimp
- 2 ägg
- 1 dl mjölk
- 100 g riven Västerbottensost
- 1/2 tsk salt
- 4 1/2 dl mjöl
- 1 l grönsaksbuljong
Gör så här:
Klimp: Vispa ihop ägg, mjölk, salt och riven ost. Rör i mjölet lite i taget till en jämn smetig deg. Koka upp buljong i en stekpanna med höga kanter, klicka ut smeten med hjälp av två skedar och platta till dom mot botten. Sjud i ca 10 min. Ta upp med hålslev.
Köttsoppa: Trimma bort senor och hinnor från köttet och skär i ca 2 cm stora kuber. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i köttbitarna och märgben, låt koka i 5 min. Häll bort vattnet och skölj köttbitarna. Koka upp buljongen med köttet, märgben, lagerblad och peppar, sjud under lock 1 1/2 timme. Skala och tärna rotsakerna, strimla purjolöken och lägg i tillsammans med köttet. Koka ytterligare 20 min utan lock. Smaka av med salt och hackad persilja.
Servera köttsoppan med klimp och färsk bladpersilja!