Kålpudding med gräddsås och rårörda tranbär

Kålpudding är klassisk svensk husmanskost och väldigt gott! Piffa till den med lite röd och grönkål!20190821_114854

Ingredienser ca 8 portioner

Färsblandning

  • 800 g nötfärs
  • 800 g vitkål
  • 500 g risgrynsgröt
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1/2 tsk mald kryddpeppar

Till kålen

  • Smör till stekning
  • 1 msk mörk sirap
  • 1/2 msk soya

Gräddsås

  • 2 1/2 dl grädde
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 tsk soya
  • 2 1/2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten

Tillbehör

  • Potatismos eller kokt potatis
  • Lingonsylt eller rårörda lingon/tranbär
  • Stekt kål att garnera med (röd, grön eller vitkål)

Gör så här:

Kålpudding: Hacka halva kålen och ställ undan, finhacka den andra halvan i matberedare och blanda sedan med färs, risgrynsgröt, salt, soya, fond och peppar. Tryck ut färsblandningen i en ugnsform. Bryn resten av kålen i smör och blanda med soya och sirap. Häll över kålen ovanpå färsblandningen och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 45 min. 

Gräddsås: Koka upp grädden med fond och soya, red till önskad konsistens och låt sjuda 5 min.

Servera kålpuddingen med potatis och rårörda lingon! Garnera med ärtskott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s