Kålpudding är klassisk svensk husmanskost och väldigt gott! Piffa till den med lite röd och grönkål!
Ingredienser ca 8 portioner
Färsblandning
- 800 g nötfärs
- 800 g vitkål
- 500 g risgrynsgröt
- 1 1/2 tsk salt
- 2 msk koncentrerad kalvfond
- 1/2 tsk mald kryddpeppar
Till kålen
- Smör till stekning
- 1 msk mörk sirap
- 1/2 msk soya
Gräddsås
- 2 1/2 dl grädde
- 2 1/2 dl mjölk
- 1 tsk soya
- 2 1/2 msk koncentrerad kalvfond
- 1 msk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten
Tillbehör
- Potatismos eller kokt potatis
- Lingonsylt eller rårörda lingon/tranbär
- Stekt kål att garnera med (röd, grön eller vitkål)
Gör så här:
Kålpudding: Hacka halva kålen och ställ undan, finhacka den andra halvan i matberedare och blanda sedan med färs, risgrynsgröt, salt, soya, fond och peppar. Tryck ut färsblandningen i en ugnsform. Bryn resten av kålen i smör och blanda med soya och sirap. Häll över kålen ovanpå färsblandningen och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 45 min.
Gräddsås: Koka upp grädden med fond och soya, red till önskad konsistens och låt sjuda 5 min.
Servera kålpuddingen med potatis och rårörda lingon! Garnera med ärtskott.