Denna rätt är perfekt att göra om du har många middagsgäster! Ingen stress över att passa köttet just innan servering.
Ingredienser 4 portioner
Älgfilè
- 600 g älgfilè
- Salt, grovmalen svartpeppar och rosépeppar
- Smör och olja till stekning
Marinad
- 1 dl vitvinsvinäger
- 2 dl solrosolja
- 1 tsk salt
- 1 msk mörkt muscovadosocker (eller vanligt socker)
- 1 tsk grovmalen svartpeppar
- 1 tsk grovmalen rosépeppar
- 1-2 vitlöksklyftor
- 2 dl hackad persilja
- 1/2 dl hackad kapris
- 200 g trattkantareller (20 g torkade)
Potatisgratäng
- 800 g fast potatis (vinterpotatis)
- 1 morot
- 2 1/2 dl grädde
- 1 vitlöksklyfta
- 50 g riven Västerbottensost
- Salt
Gör så här:
Älgfilé: Putsa filén, salta och gnid in med grovmalen svart och rosépeppar. Knyt ihop med steksmöret och bryn i het panna på alla sidor. Stek klar i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen är 55 grader. Låt svalna och ställ i kylen. Skiva köttet tunt när det är helt kallt, lägg i marinaden 4 timmar innan servering.
Marinad: Smörstekt trattkantarellerna (blötlägg torkade kantareller i 4 timmar) och blanda alla ingredienser till marinaden.
Potatisgratäng: Skala och skiva potatis och morot, varva med salt i en ugnsform. Blanda grädde med pressad vitlök och häll i formen. Strö över riven Västerbottensost och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader ca 40 min eller tills potatisen är mjuk och gratängen fått fin färg. Täck med ugnsfolie om den får färg innan potatisen är klar. Låt stå i eftervärme till servering.
Lägg upp köttet på ett serveringsfat och ös över marinaden, servera med potatisgratäng och njut!