Kalixlöjrom på smördegsbotten med Västerbottensflarn och citrusmousse

Klassisk förrätt som gör sig utmärkt till den lyxiga middagen! Perfekt som en start på nyårsfesten!

20190821_161732

Ingredienser 6 portioner

  • 200 g Kalixlöjrom
  • 1 rödlök
  • Ärtskott
  • Salt och vitpeppar

Smördegsbotten

  • 100 g smördeg
  • 1 äggula

Citrusmousse

  • 2 dl crème fraiche 
  • Citroncest av 1/2 citron (finhackat)
  • 1 msk citronsaft
  • (1 gelatinblad)
  • 1/2 tsk socker
  • Salt och vitpeppar

Västerbottensflarn

  • 50 g Västerbottensost

Gör så här:

Västerbottensflarn: Riv osten och lägg i små högar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 10 min eller tills de fått en fin gyllene färg. Låt rinna av och stelna på hushållspapper.

Citrusmousse: Om du gör moussen utan gelatin, servera då direkt så att moussen behåller formen.

Blötlägg gelatinbladet 5 min i kallt vatten. Koka upp citronsaft och lägg i gelatinet, rör om tills det löst sig helt. Låt svalna. Vispa crémefraiche tills den blivit fast och tillsätt gelatinet med citronsaften, citroncesten och socker. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt ett par timmar och forma sedan ‘ägg’ med två skedar.

Smördegsbotten: Kavla ut smördegen och stansa ut rundlar (ca 6-7 cm i diameter), lägg på plåt med bakplåtspapper och pensla med äggula. Grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 10 min tills de fått en gyllene färg. Ta pekfingret och tryck lätt en skåra i varje botten så att rommen ligger kvar.

Kalixlöjrom: Smaka av rommen med salt och peppar. Forma ‘ägg’ med två skedar.

Lägg en smördegsbotten på varje tallrik och löjrom ovanpå. Placera citrusmoussen vid sidan av och garnera med rödlök, vattenkrasse och citroncest!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s