Klassisk förrätt som gör sig utmärkt till den lyxiga middagen! Perfekt som en start på nyårsfesten!
Ingredienser 6 portioner
- 200 g Kalixlöjrom
- 1 rödlök
- Ärtskott
- Salt och vitpeppar
Smördegsbotten
- 100 g smördeg
- 1 äggula
Citrusmousse
- 2 dl crème fraiche
- Citroncest av 1/2 citron (finhackat)
- 1 msk citronsaft
- (1 gelatinblad)
- 1/2 tsk socker
- Salt och vitpeppar
Västerbottensflarn
- 50 g Västerbottensost
Gör så här:
Västerbottensflarn: Riv osten och lägg i små högar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 10 min eller tills de fått en fin gyllene färg. Låt rinna av och stelna på hushållspapper.
Citrusmousse: Om du gör moussen utan gelatin, servera då direkt så att moussen behåller formen.
Blötlägg gelatinbladet 5 min i kallt vatten. Koka upp citronsaft och lägg i gelatinet, rör om tills det löst sig helt. Låt svalna. Vispa crémefraiche tills den blivit fast och tillsätt gelatinet med citronsaften, citroncesten och socker. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt ett par timmar och forma sedan ‘ägg’ med två skedar.
Smördegsbotten: Kavla ut smördegen och stansa ut rundlar (ca 6-7 cm i diameter), lägg på plåt med bakplåtspapper och pensla med äggula. Grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 10 min tills de fått en gyllene färg. Ta pekfingret och tryck lätt en skåra i varje botten så att rommen ligger kvar.
Kalixlöjrom: Smaka av rommen med salt och peppar. Forma ‘ägg’ med två skedar.
Lägg en smördegsbotten på varje tallrik och löjrom ovanpå. Placera citrusmoussen vid sidan av och garnera med rödlök, vattenkrasse och citroncest!