Wallenbergare hit och Wallenbergare dit…näää, en rikti Holmbergare ska he va!
Ingredienser 4 portioner
Holmbergare
- 400 g viltfärs (i denna rätt älgfärs)
- 4 äggulor
- 1 1/2 dl grädde
- 1 tsk salt
- 1 krm manen vitpeppar
- 1 krm malen rosépeppar
- 1 kvist färsk dragon (eller 1 tsk torkad)
- Ströbröd
- Olja och smör till stekning
Mandelpotatispuré
- 800 g mandelpotatis
- 75 g smör
- 1 dl grädde
- 1 dl mjölk
- Salt
Skirat smör
- 150 g smör
Tillbehör
- Kokta ärtor/sockerärtor
- Rårörda lingon eller tranbär
- Ärtskott
Gör så här:
Holmbergare: Lägg färs, äggulor, salt och kryddor i en matberedare med knivar. Tillsätt grädden och kör till en jämn smet. Låt stå kallt en stund. Blöt händerna och forma försiktigt stora biffar, lägg i ströbröd och vänd med en stekspade (eller osthyvel). Stek biffarna i rikligt med smör och olja på hög värme, lägg över i en ugnsform och kör färdigt i ugnen på 150 grader ca 10-15 min.
Mandelpotatispuré: Recept
Skirat smör: Smält smöret i en kastrull på låg värme, låt stå tills det separerat och häll försiktigt det skirade smöret i en såskanna.
Servera Holmbergaren med mandelpotatispuré, kokta ärtor, rårörda tranbär och skirat smör!