Hamburgerbröd, 8 st
- 240 g vatten + 50 g mjölk
- 10 g jäst (för söta degar)
- 1 ägg
- 35 g socker
- 8 g salt
- 50 g smör
- 530 g vetemjöl special
Gör så här:
Värm vatten och mjölk till 37 grader, vispa i jästen tills den löst sig helt. Vispa upp ägget och blanda i socker och salt och blanda med jästen. Smula ner smöret i mjölet och blanda allt i en degbunke. Arbeta degen i 8 minuter (med hushållsmaskin). Täck över och låt jäsa till dubbel storlek (1-2 timmar). Häll upp på mjölat bord och dela i 8 bitar, rundriv bullarna, lägg på en plåt med bakpapper och platta till lite. Låt jäsa ytterligare ca 30-45 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg om du vill ha dom glansiga. Grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 15 min. Låt svalna och lägg i plastpåsar.